Praznično

Cerar optimistično: O pogumu, delovnosti in spoštovanju

T.L.
26. 12. 2016, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar se na dan samostojnosti in enotnosti spominja preteklosti države in izpostavlja upanje za prihodnost.

Bobo
Miro Cerar

Na dan samostojnosti in enotnosti, ko so bili razglašeni izidi plebiscita, se spominjamo veličastnega dogodka, ko smo kot narod pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini, ob današnjem državnem prazniku poudarja predsednik vlade Miro Cerar

"Po 25 letih obstoja naše države prihaja čas, ko se začenjamo vedno bolj zavedati, da je država nekaj vsem skupnega in da moramo s to dobrino ravnati odgovorno in pošteno. Predvsem pa ne smemo nikoli pozabiti, da lahko vsi skupaj poskrbimo, da bo Slovenija še bolj uspešna in da bo v njej lepo ter dobro živeti," je ob prazniku v govoru, objavljenem na spltni strani predsednika vlade, zapisal Cerar, ki mu sicer na rezultate zadnje javnomnenjske raziskave glede razpoloženja volivcev ne kaže dobro.

Na pot sanj kljub oviram

"O lastni državi so naši predniki sanjali mnoga stoletja. Zgodovina jim je na pot postavila nemalo ovir in ni bila vedno kriva le neenotnost, da jim ni uspelo uresničiti teh sanj. Po stoletjih hrepenenj po lastni državi in osamosvojitvi je jasno, da je bil naš dosežek iz leta 1990 izjemen in veličasten. Na trenutek, ko smo se enotno odločili, da se kot narod podamo na pot osamosvojitve, moramo biti izjemno ponosni. Za tako drzen korak smo se odločili kljub opozorilom, da preprek ne bo malo – od priznanja države do finančnih in gospodarskih izzivov – ter ob zavedanju, da se podajamo na negotovo pot.

Posebej pomembno je, da smo vse ključne osamosvojitvene korake izvedli po demokratični in pravni poti, zato mora biti tudi vnaprej naša skupna zaveza spoštovanje pravne države in demokratičnih vrednot. Osamosvojitev je bila dosežek vsega prebivalstva. Država ni nekaj imaginarnega in neotipljivega. Država niso zgolj pravni zapisi, zakonodaja, dogajanje v parlamentu, seje vlade, delovanje državnih institucij, država je skupnost. Vsi smo pomembni kamenčki našega mozaika. Državnost niso zgolj politične odločitve. Izkazujemo jo tudi v ravnanju do sočloveka. V spoštovanju lastne domovine, njenih simbolov in zgodovine. Slovenija je znana kot država delovnih in pogumnih ljudi. Premoremo vztrajnost in trmo, ki nas v težkih časih krepita v prepričanju, da bomo zmogli.

Vse to je naša identiteta. In nanjo smo lahko in moramo biti ponosni. Tako kot tudi na večkrat dokazano lastnost, da znamo stopiti skupaj in uresničiti cilje, ki nas povezujejo.

V 25 letih obstoja Slovenije smo jih uresničili mnogo, kot država in narod pa smo se spopadli tudi z izzivi kriz različnih oblik in obrazov. Pomembno je, da jih znamo razumeti tudi kot razvojno fazo, ki smo jo morali prehoditi, da smo lahko iz nje izšli s pomembnimi nauki. S spoznanji, zaradi katerih bomo lahko močnejši, če jih bomo le upoštevali in ne bomo dovolili ponovitve najhujših slabih praks.

Bogate izkušnje prehojene poti pa moramo prenesti predvsem na mlade. To smo jim dolžni. Slovenija postopno, a vztrajno dozoreva. V zadnjih dveh letih smo se prebili iz krize in imamo razloge, da v prihodnost zremo samozavestno in optimistično. Skupaj moramo poskrbeti, da se bo Slovenija razvijala v smeri pravične družbe, v državo uspešnega gospodarstva, predvsem pa v državo, v kateri je lepo živeti," je predsednik vlade zapisal ob prazniku.