Prazniki so priložnost za tatove

Pet predlogov za večjo varnost vašega doma

R.T.
23. 12. 2016, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Medtem ko nas velika večina nabira moči za skok v novo leto so na drugi strani ljudje, ki čakajo na drobne priložnosti - na dni, ko bomo zapustili svoje domove in bomo s tem »nepovabljenim gostom« omogočili lažji vstop v stanovanja in hiše.

Profimedia
Nepridipravi ne bodo počivali, prazniki so njihova "poslovna priložnost". (Fotografija je simbolična)

Novoletne šolske počitnice in božične praznike marsikdo izkoristi za nekajdnevni oddih. Prav v teh prazničnih dneh se Slovenci pogosto z veseljem odpravimo tudi na potovanja v tujino.

»Priložnost dela tatu,« pripoveduje Bernarda Škrabar, ki detektivski posel opravlja že dobrih 10 let. »Ključno je zavedanje, da smo za varnostno preventivo v največji meri odgovorni sami in naše zavedanje za preprečevanje kriminalitete,« še dodaja Škrabarjeva, direktorica ene največjih detektivskih agencij pri nas.

Pomembne so naše življenjske navade

Med prazniki se poveča število kraj v zasebnih hišah in stanovanjih, zato je pomembno, da še pred odhodom na zaslužene počitnice poskrbite za preventivne ukrepe. A brez skrbi. Po nakupu vseh daril za radodarne dobre može vam ne bo treba še globje seči v žep. Za večjo varnost doma namreč ne potrebujete dragih in zapletenih varnostnih sistemov. »Pozornost zlikovcem, kadarkoli med letom ne samo v času praznikov, lahko odvrnete že s tem ko postanete pozorni na svoje vsakdanje navade in način življenja,« poudarja Škrabarjeva, ki sicer več kot 90 odstotkov dela opravi za podjetja, v katerih najpogosteje preiskujejo notranje kraje in prevare, neupravičene bolniške odsotnosti zaposlenih, uživanje alkohola in drog na delovnem mestu ter lažna prikazovanja potnih stroškov.

Korak za korakom

Začnete lahko postopoma. Spodaj našteti predlogi, s katerimi boste povečali varnost svojega doma pa niso zahtevni, zato boste z malo truda lahko v hipu osvojili vse od prvega do zadnjega.

1. Vaša nepremičnina ne sme dajati vtisa zapuščenosti. S sosedi, sorodniki ali prijatelji se dogovorite, da vam sproti praznijo poštni nabiralnik, dvigajo rolete in prižgejo ter ugasnejo kakšno luč. Pri slednjem si lahko pomagate tudi z vgradnjo časovnih stikal za samodejno prižiganje luči.
2. Ključev svojega stanovanja ali hiše nikoli ne puščajte na »skritih mestih«, kot so predpražniki, podboji vrat ali lončki za rože.
3. Vredne predmete pospravite. Nikoli jih ne puščajte na vidnih mestih. Vse takšne stvari – nakit, denar in druge dragocenosti bodo zagotovo najbolj varne v sefu.
4. Bodite pozorni tudi na to, da o svoji odsotnosti ne puščate sporočil na listkih ali telefonskih odzivnikih. Prav tako svojega odhoda na počitnice ne objavite na facebooku ali drugih družabnih omrežjih.
5. Najbolj vešči tatovi bodo preverili vse možnosti, zato bodite pozorni tudi na stacionarni telefon. Če bo telefon več dni zvonil v prazno bo to zanje zadosten znak za prost vstop v zasebno nepremičnino, zato če si pred odhodom uredite prevezave na mobilne telefone.