Drama na letališču

FOTO in VIDEO: Ugrabitelja izpustila potnike in se predala

M.K.
23. 12. 2016, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Letalo libijskega prevoznika v državni lasti Afriqiyah Airways, ki je letelo na notranjem letu v Libiji, je bilo ugrabljeno in je pristalo na Malti. Ugrabitelja sta izpustila vse potnike in člane posadke ter se predala. Policisti so ju preiskali in odpeljali na zaslišanje.

Reuters
Ugrabitelj z rokami v zraku. Malteške varnostne sile so pridržale tudi drugega ugrabitelja.

Iz posnetkov malteške nacionalne televizije je bilo razvidno, kako je eden od njiju na vratih letala v rokah držal staro libijsko zastavo, ki so jo uporabljali v Gadafijevem času. Pilot letala Ali Milad pa je medtem povedal, da sta bila ugrabitelja oborožena z granatami in pištolami.

Letalo Airbus A320 je bilo na poti iz libijskega mesta Sebha v Tripoli, je pristalo na Malti. Dva ugrabitelja sta grozila z razstrelitvijo. 

Kot je v več zaporednih sporočilih na twitterju potrdil malteški premier Joseph Muscat, sta ugrabitelja najprej izpustila ženske in otroke, zatem pa postopno še druge potnike, ki sta jih zadrževala kot talce. Kot je še sporočil Muscat, je bilo na krovu 111 potnikov, od tega 82 moških, 28 žensk in en otrok, ter sedem članov posadke.

Zahtevala ustanovitev progadafijevske stranke

Ugrabitelja naj bi pripadala skupini Al Fatah Al Gadida, ki zastopa politična stališča nekdanjega libijskega predsednika Moamerja Gadafija. Zahtevala naj bi tudi ustanovitev "progadafijevske" stranke.

Vir v malteški vladi je povedal, da je na letalu en sam ugrabitelj, ki je posadki povedal, da ima pri sebi granato. Hitro se je izkazalo, da sta na delu dva ugrabitelja, ki grozita, da imata ročno bombo, s katero bosta razstrelila letalo.

Po predaji so ju policisti odpeljali v pridržanje. Moška naj bi bila iz juga Libije, zaprosila pa sta za politični azil.

Reuters
Pilot letala je najprej hotel pristati na letališču v Tripoliju, vendar so ugrabitelji to možnost zavrnili.

Neimenovani predstavnik libijskih varnostnih organov je za agencijo Reuters povedal, da je pilot letala, preden so bile komunikacije z njim prekinjene, kontrolo poletov na letališču v Tripoliju obvestil, da je hotel pristati na tamkajšnjem letališču, vendar so ugrabitelji to možnost zavrnili.

Letalo je zatem ob 11.32 pristalo na mednarodnem letališču Luqa na Malti. Ob 12.13, so letalski motorji še delovali, letalo pa so na varnostni razdalji obkolili vojaki.

Ugrabitev Airbusa A320 državne letalske družbe Afriqiyah Airways so potrdile tudi oblasti v Libiji. V Libiji od padca Moamerja Gadafija leta 2011 vlada kaos. Za oblast v z nafto bogati državi se borijo različne milice.