Osebni podatki

Zaposlenim na občini grozi globa

sr
21. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več uslužbencem Mestne občine Maribor grozi plačilo globe v višini od 830 do 1250 evrov, potem ko je informacijska pooblaščenka ugotovila, da so kršili zakon o varstvu osebnih podatkov.

STA
Vpleteni napako priznavajo, a naj bi se zgodila pomotoma.

Po poročanju medijev so na mariborski občini v elektronski pošti razkrili varovane osebne podatke 114 uslužbencev občine. Vpleteni napako priznavajo, a naj bi se zgodila pomotoma. Med tistimi, ki jim grozijo kazni, naj bi bili vodja Službe za informatiko Rasto Pušauer, vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Ivan Kobal, vodja redarstva Igor Rep in še nekateri.

Direktor mestne uprave Simon Štrancar je ob dogodku vse zaposlene obvestil, da pošte, če so jo prejeli, nikakor ne smejo posredovati naprej. 

Vodja informatike naj bi v začetku decembra štirim uslužbencem občine, nekateri od teh pa nato tudi drugim zaposlenim, po elektronski pošti poslal prilogo z osebnimi podatki 114 zaposlenih, ki uporabljajo službene mobilne telefone. Ob imenih, priimkih in telefonskih številkah so bile v njej zapisane tudi davčne številke in naslovi stalnih prebivališč zaposlenih, med drugim članov županovega kabineta, kar pa je v nasprotju z zakonom. Na občini so napako priznali, a pravijo, da je v procesu komunikacije med Službo za informatiko in medobčinskim redarstvom prišlo do pomote. Pristojne službe proučujejo obseg morebitnega nadaljnjega pošiljanja omenjenih podatkov.