Obtožba

Erdogan: Atentator je bil član Gülenove organizacije

M.K./STA
21. 12. 2016, 19.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes prvič javno zatrdil, da je bil turški policist, ki je v ponedeljek ubil ruskega veleposlanika v Turčiji, član organizacije v ZDA živečega verskega voditelja Fethullaha Gülena.

Profimedia
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pripisuje Fethullahu Gülenu tudi odgovornost za julijski spodleteli poskus državnega udara.

"Nobene potrebe ni, da bi delali skrivnost iz dejstva, da je bil član Fetö," je na novinarski konferenci dejal Recep Tayyip Erdogan.

Turške oblasti so se po poskusu puča z vsemi sredstvi spravile nad Fethullahovo teroristično organizacijo (Fetö), kot jo imenujejo.

Erdogan je danes dejal, da umor ruskega veleposlanika Andreja Karlova kaže, da so Gülenovi podporniki še vedno prisotni v varnostnih silah. "To moram povedati zelo jasno - ta umazana organizacija je še vedno znotraj vojske in policije," je zatrdil po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. "Seveda nadaljujemo in bomo nadaljevali čistke. To bomo počeli z občutkom," je še dejal turški predsednik.

Rusija, ki je po umoru Karlova v Ankaro poslala 18 preiskovalcev, je sicer turške oblasti opozorila, naj ne sklepajo prehitro, kdo je odgovoren za atentat.

Gülen je v ponedeljek obsodil umor ruskega veleposlanika in znova zanikal vpletenost v julijski poskus državnega udara.