Zagorje ob Savi

Občina v sanacijo plazov

uk
15. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zagorje ob Savi se loteva sanacije plazov, saj jih je na območju občine aktivnih več kot 300. Do konca leta se bo tako začela sanacija plazu na dvorišču hiše pri družini Kuder.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Občina računa na sofinanciranje iz državnega proračuna na račun naravnih nesreč. 

Eden večjih plazov v občini je tudi plaz Čemšenik, ki neposredno ogroža cerkveni objekt in lokalno cesto, so povedali na občini. Občina Zagorje ob Savi je letos naročila projekt za izgradnjo novega opornega zidu, zaradi porušitve starega, dotrajanega je zemljina tudi zdrsnila na dvorišče hiše družine Kuder. Vse skupaj je sicer vključno z opornim zidom na zasebni parceli, vendar je občina tako kot v mnogo drugih primerih takoj priskočila na pomoč.

Plaz Čemšenik

Sanacija plazu Čemšenek se bo začela v letu 2017. 

»V času deževja minulih dni je prišlo do delne poškodbe ponjave na plazu, tako da je izpod ponjave na dvorišče zdrsnilo nekaj malega zemlje, ki jo je bilo mogoče odstraniti v hipu, in to ročno. Torej plaz ni niti v enem trenutku ogrožal stanovanjske hiše, stanovalci ves čas živijo v hiši,« pojasnjujejo na občini. Kar zadeva plaz Čemšenik, je stvar mnogo težja in mnogo bolj kompleksna, plaz pa ogroža cerkveni objekt in lokalno cesto. Nadškofija Ljubljana kot lastnica cerkvenega objekta trenutno pridobiva projektno dokumentacijo za sanacijo poškodovane cerkve.

Sanacija

Šele po sanaciji plazu bo smiselna sanacija cerkvenega objekta, ocenjujejo na občini. To so prvi ukrepi za zavarovanje območja pod cerkvijo in okoli nje. »Celotni plaz Čemšenik pa ima na globini okrog 20 metrov izjemno velike razsežnosti, vendar v tem trenutku ni tako ogrožajoč, da bi terjal takojšnjo sanacijo, seveda pa je lahko hitro tudi drugače in plaz lahko hitro postane nevaren.«