Jožef Bradeško

Novi viceguverner Banke Slovenije je izbran

G.G./STA
13. 12. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Državni zbor je 56 glasovi za in 17 glasovi proti potrdil predlog predsednika republike Boruta Pahorja, da novi viceguverner Banke Slovenije postane sedanji član uprave SID banke Jožef Bradeško. Na izpraznjenem mestu v svetu Banke Slovenije bo konec februarja prihodnje leto nadomestil Mejro Festić.

STA
Bradeško se bo v svetu Banke Slovenije pridružil guvernerju Boštjanu Jazbecu, Bošnjaku, Dolencu in Ireni Vodopivec Jean, ki je nasledila Fabijana.

Pahor je Bradeška med 11 prijavljenimi kandidati izbral kot najprimernejšega za viceguvernerja Banke Slovenije. Po njegovem je 50-letni Bradeško izkušen strokovnjak z več kot 25-letnim uspešnim delom tako na centralnobančnem kot bančnem področju ter izpolnjuje visoke strokovne kriterije.

Bradeško je za potrditev na to funkcijo potreboval večino ali 46 poslancev glasov. Po Pahorjevih posvetovanjih s poslanskimi skupinami se je sicer pokazalo, da nihče od kandidatov nima zagotovljene te večine, a da Bradeško v DZ uživa največ podpore in zaupanja. Člani mandatno-volilne komisije so njegovo kandidaturo podprli brez glasu proti.

Pahor se je ob izvolitvi Bradeška zahvalil državnemu zboru za sodelovanje in "se priporoča za enako uspešno delo pri imenovanju štirih novih ustavnih sodnikov". Pahor bo namreč izmed 23 predlaganih kandidatov za mesta ustavnega sodnika izbral štiri, ki jih bo moral nato za njihovo imenovanje z glasovanjem potrditi še DZ.

DZ je letos že imenoval dva nova viceguvernerja: spomladi sta Darka Bohneca in Stanislavo Zadravec Caprirolo zamenjala Marko Bošnjak in Primož Dolenc. V obeh primerih se je tako kot pri lanskem izteku mandata Janezu Fabijanu zgodilo, da politika v svet Banke Slovenije ni želela znova imenovati ljudi, ki so bili na bančnih položajih v času nastanka in sanacije bančne luknje.