Pravna fakulteta

Mladi županji očitajo plagiatorstvo diplome

Gabrijel Toplak
7. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dekanka Vesna Rijavec je izdala sklep za uvedbo postopka, s katerim bodo lahko potrdili ali ovrgli sum prepisovanja.

Mediaspeed
»V mojem mandatu se ljudje družijo, občina je uspešna, kar očitno nekomu ni pogodu.«

V občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah, kjer so se še nedolgo nazaj veselili, saj so obeležili občinski praznik, obiskal jih je tudi predsednik države Borut Pahor, je v javnost prišla anonimna novica, ki županji Darji Vudler očita, da je njena diplomska naloga plagiat.

Delovna skupina za preverjanje plagiatorstva na Univerzi v Mariboru poudarja, da je plagiat lahko že en stavek, lahko pa tudi celotno diplomsko delo. 

Ni lastnega razmišljanja

»Diplomska naloga Darje Vudler, študijski program UNI-pravo, mentorice dr. Darje Senčur Peček, iz decembra 2009, z naslovom Postopek zaposlitve uradnika, je skoraj v celoti prepisana. Prepisan je že del povzetka, uvoda in v celoti cilj diplomskega dela ter obe zastavljeni hipotezi. Nadalje pa še precej besedila, ponekod je zamenjan le vrstni red besed in v večini izsledkov, ki so prepisani, ni navedenega vira, od kod je besedilo prepisano. Niti ni navedeno, da gre za citat ali kaj podobnega. Celotna naloga ne obsega niti deset odstotkov lastnega razmišljanja,« je med drugim zapisano v tem pismu.

Ne beli si glave

Mariborska pravna fakulteta je leta 2012 presodila, da magistrska naloga poslanca Boruta Ambrožiča ni rezultat ustvarjalnosti in lastnih dosežkov avtorja.

Županja, včeraj smo jo ujeli na službeni poti, očitke odločno zavrača. »Na anonimke načeloma ne odgovarjam, vendar si s tem pismom ne belim glave. Ustreznost diplomske naloge bodo preverile pristojne institucije in ne bojim se preverjanja,« je bila odločna Vudlerjeva. Dodaja, da se v njenem mandatu ljudje družijo, občina je uspešna, kar očitno nekomu ni pogodu.

Prijavo prejeli po pošti

Očitek plagiatorstva so prejeli tudi na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, Katja Markač Hrovatin potrjuje prejem anonimne prijave po pošti. »Dekanka prof. dr. Vesna Rijavec je že izdala sklep, s katerim je uvedla postopek, v okviru katerega se bo raziskalo, nato pa potrdilo ali ovrglo sum plagiatorstva pri omenjeni diplomski nalogi. Trenutno vam časovnega okvira postopka še ne moremo sporočiti, saj so nadaljnji postopki odvisni od poročila, ki ga bo pripravila mentorica,« je sklenila Markač Hrovatinova.