(Ne)sporazum

Cerar: Sindikati naj se dogovorijo med sabo

M.K./STA
23. 11. 2016, 22.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vlada ne more odločati o parafiranem sporazumu s sindikatom zdravnikov Fides, dokler se sindikati ne dogovorijo med sabo, je danes ob robu seje DZ v izjavi povedal premier Miro Cerar.

STA
Stališča SD in DeSUS gredo očitno v smer, ki bi lahko po mnenju Mira Cerarja pripeljala do nadaljevanja zdravniške stavke

Premier Miro Cerar je za Odmeve na Televiziji Slovenija dejal, da bodo v četrtek na vladi opravili razpravo o sporazumu s Fidesom, a je verjetno ne bodo mogli končati. Ker gre za zahtevno besedilo, bodo v četrtek s pomočjo pristojnih ministrstev, strokovnjakov pregledali določila, da bodo ugotovili, kaj točno pomenijo.

Vendar pa bi jim bilo sedaj, ko so sindikati pravzaprav prišli v medsebojno nasprotje, "nadvse dragoceno, če bi se usedli skupaj in ugotovili, kje je ta sporazum s Fidesom za njih vprašljiv, kje lahko pomagajo eni in drugi nam, da bomo potem lahko z obojimi šli naprej".

"Verjetno bomo rabili tudi na vladi še nekaj časa. Dejstvo je, da intenzivno delamo na tej stvari. Pričakujem pa tudi od sindikatov, da nam pomagajo, da točno povejo, kaj želijo, da se bomo lažje sporazumeli," je dodal.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je za Odmeve dejal, da je dogovor s Fidesom tako ohlapen, da si ga nekateri vsako uro drugače razlagajo. Zato bodo v četrtek na sestanek koalicije prinesli pisne pripombe in poglede, kje je po mnenju SD ta sporazum prekoračil dogovore.

Po njegovem mnenju se je vlada pri tem sporazumu zelo slabo izpogajala, ker so se izpogajali s tistimi, ki so najbolj glasni. Tiste, ki niso tako glasni, pa so pustili na cedilu. "Zato moramo to popraviti in jaz verjamem, da bomo v vladni koaliciji in vladnih strankah to znali doumeti in zadevo popraviti," je dejal Han.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je soglašal, da že različne interpretacije nakazujejo, da je dogovor v tem delu pomanjkljiv. Po njegovem mnenju dogovor v določeni meri posega tudi v plačni sistem.

Cerar: DeSUS in SD ogrožata zamrznjeno zdravniško stavko

Sporazumu nasprotujeta tako DeSUS kot SD, njuna stališča pa gredo po mnenju Mira Cerarja v smer, ki ogroža zamrznjeno zdravniško stavko oz. gre v škodo bolnikov.

Zdravniki so namreč po dogovoru z vlado zamrznili stavko, v torek popoldne pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s Fidesom tudi parafirala sporazum. Vlada je želela o njem odločati v četrtek, vendar pa so so se znašli v zagati, ker je za koalicijski DeSUS in SD nesprejemljiv.

Na to se je danes ostro odzval Cerar. Stališča SD in DeSUS gredo očitno v smer, ki bi lahko po njegovem mnenju pripeljala do nadaljevanja zdravniške stavke, in sicer "spet na račun bolnikov, kar bi bilo zelo slabo". Zato se mu zdi nujno, da vzdržujejo dialog s Fidesom in ohranjajo zamrznitev stavke, na drugi strani pa ohranijo dialog tudi z drugimi sindikati javnega sektorja, s katerimi morajo prav tako skleniti sporazum v dobro uporabnikov vseh javnih storitev.

Cerar je spomnil, da med Fidesom in ostalimi sindikati javnega sektorja prihaja do nesoglasij glede parafiranega sporazuma. Zato je po njegovem mnenju nujno, da to sami razčistijo ter o tem obvestijo vlado. Ponovil je, da si vlada prizadeva za dialog z obema skupinama in ga bodo zato nadaljevali, ob čemer verjame, da bodo sklenili sporazume tudi v javnofinančnih okvirjih.

Dokler sindikati ne bodo zbližali svojih stališč, bo Cerar predlagal, da na vladi z odločitvijo o tem počakajo. Po njegovih ocenah je smiselno, da predstavniki sindikatov sami povedo, na kateri točki se lahko sporazumejo.



DeSUS kot SD