Dogovor

Kuštrin: Predlagal bom zamrznitev stavke

T.L./STA
21. 11. 2016, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ni kazalo dobro, očitno pa sta vladna in sindikalna stran našli možnost dogovora, ki bi zamrznil stavko.

STA
Konrad Kuštrin.

Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva je v večernih urah šla na koalicijski vrh po soglasje za podpis sporazuma s Fidesom. Podorbnosti še niso znane, je pa nekaj minut pre 22. uro v javnost prišla novica, da je dogovor med vlado in Fidesom sklenjen in da bo stavka zdravnikom najverjetneje zamrznjena. Na twitterju je Fides objavil izjavo Konrada Kuštrina: "Glavnemu stavkovnemu odboru bom predlagal zamrznitev stavke."

Gantar: Vsem zahtevam ne moremo ugoditi

Razvoj (tudi današnjih) dogodkov sicer ni obetal optimističnega razpleta. Po pogajanjih in seznanitvijo koalicijskega vrha s sporazumom, ki ga je prinesla Kolar Celarčeva, je Tomaž Gantar iz Desusa dejal, da se vsem predstavljenim zahtevam zdravnikov v tem trenutku ne da ugoditi, češ, da je časa premalo. Minister Boris Koprivnikar je bil kasneje sicer bolj optimističen. 

Kaj vse se je dogajalo

Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva je namreč vrhu koalicije predstavila predlog sporazuma s Fidesom, na podlagi katerega bi zdravniški sindikat zamrznil stavko. Po koalicijskem srečanju se je ministrica vrnila na pogajanja s sindikatom. Koalicijski partnerji neposredno niso želeli govoriti o tem, kakšen natančno je dogovor koalicije in kaj bo ministrica sindikatu predstavila.

Kot je po odhodu s koalicijskega srečanja novinarjem povedal Gantar, so se pogovarjali o možnosti reševanja problema. Po njegovih besedah se je treba o določenih zadevah temeljito pogovoriti. "Upam, da bodo zdravniki ministrico razumeli, da si je za reševanje takšnih vprašanj treba vzeti malo več časa," je dejal Gantar.

Minister Koprivnikar pa je pojasnil, da v vladni koaliciji prepoznavajo v zdravstvu vrsto težav in preobremenjenost zdravnikov. Povedali so že, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o zahtevi zdravnikov glede popravkov plačnega sistema, vendar na način, ki ne bo ogrozil delovanja enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Predsednik SD Dejan Židan upa, da se bo ministrici uspelo dogovoriti, da pride do zamrznitve zdravniške stavke v korist bolnikov. Ob tem pa je Židan spomnil tudi na obljube ministrice, da bo kmalu vložila več zakonov, ki bi naj pomenili neke vrste reformo in bodo reševali določene težave. Sicer pa je tudi zdravništvo pozval, da zdaj pomagajo zlasti bolnikom in skupaj iščejo rešitve tudi za preobremenjene zdravstvene delavce, ne pa da iščejo način za izstop iz enotnega plačnega sistema. Želje po višjih plačah so namreč legitimne tudi pri drugih skupinah v javnem sektorju, je poudaril Židan.

Veliko nasprotovanje javnosti

Anketa Dela kaže, da javnost zelo odločno nasprotuje stavki zdravnikov, saj je ne podpira 71 odstotkov sodelujočih v raziskavi javnega mnenja, podpira pa jo 18 odstotkov. Da so razmere v zdravstvu slabe, meni 57 odstotkov vprašanih, da so dobre, pa jih meni le 17 odstotkov, piše današnje Delo.

In Fides?  Po poročanju informativne oddaje Planet danes so v sindikatu prepričani, da se bo bes ljudi - če bo do zaostritve stavke prišlo - prav kmalu obrnil proti politikom. 

Koalicijski partnerji namreč menijo, da je treba zdravnikom prisluhniti zlasti pri opozorilih, da so preobremenjeni ter je tako treba zagotoviti zaposlitve novih mladih zdravnikov in denar za skrajševanje čakalnih vrst. Vendar zlasti pri zahtevah zdravnikov glede plač opozarjajo na zmožnosti in razumna pričakovanja.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pričakuje dober potek pogajanj z javnim sektorjem in zdravniki ter da obe pogajalski strani vlagata vse napore v najboljše možne rešitve, predvsem za državljane. Tako je treba po njenih besedah stavko zdravnikov nemudoma končati.

"Treba si je prisluhniti v mejah razumnih pričakovanj, tako na strani zdravstva kot tega, kar država lahko v sklopu javnofinančnih okvirjev in sistema plač v javnem sektorju ponudi," je povedala ob prihodu na koalicijski vrh. Predvsem pa je treba poskrbeti za nemoteno potekanje zdravstvenih storitev in za to, da bolniki niso žrtev stavke, je opozorila Kustec Lipicerjeva.

Jurša je pred sestankom glede pričakovanj dejal, da so slednja velikokrat večja od možnosti. Zanj bi bilo najboljše, če bi od vlade prejel zagotovilo, da so razrešili tako pogajanja z javnim sektorjem kot z zdravniki, a "glede na informacije tega ni pričakovati".

Vsak ima po njegovih besedah pravico do pričakovanj, a to, kar je v mejah normale in možnosti. Tako meni, da so tudi zdravniki v nekaterih zadevah malo pretirani.

Prioriteta: zmanjšanje čakalnih vrst

Prvak SD Dejan Židan je spomnil, da v javnem sektorju potekajo pogajanja, kako pomagati najrevnejšim. Upa, da bo vlada dosegla dogovor, saj da so že zelo blizu. Glede zdravniške stavke pa je po njegovih besedah prioriteta, kako čim prej zmanjšati čakalne vrste, pri čemer si želi poseben projekt. Prav je tudi, da zaposlijo nove mlade zdravnike, izjemna previdnost pa je po Židanovem mnenju potrebna pri normativih in standardih, ki da si jih ne more ceh sam predpisati.

Zdravnikom je tako treba po Židanovih besedah prisluhniti pri opozorilih, da so pritiski nanje preveliki. Glede plač pa je poudaril, da je treba gledati na vse skupine v javnem sektorju, in spomnil na proračunske zmožnosti.