Evri

Opozicija odrekla podporo koaliciji

T.L./STA
21. 11. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koalicija bo zaključni račun lanskega proračuna morala sprejeti sama.

Reuters
Računsko sodišče je opozorilo, da gre med dejanskimi in predstavljenimi številkami za odstopanja.

Koalicijski poslanci bodo morali sami potrditi zaključni račun državnega proračuna za lani, ki mu je računsko sodišče izkazalo mnenje s pridržkom. Opozicija je namreč podporo temu dokumentu odrekla. Vse stranke so se strinjale, da je čas za odpravo ugotovljenih napak, ki se ponavljajo iz leta v leto.

Za 41 milijona nižji od pričakovanj 

Na redni seji DZ so danes obravnavali tudi zaključni račun državnega proračuna za leto 2015. Prihodki so dosegli 8,52 milijarde evrov in so bili za 41,2 milijona evrov manjši od načrtovanih. Odhodki so bili z 9,79 milijarde za 149 milijonov evrov pod načrtovanimi.

Primanjkljaj je tako znašal 1,277 milijarde evrov, kar je 3,3 odstotka bruto domačega proizvoda, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Marija Janc.

Računsko sodišče: med dejanskimi in predstavljenimi odstopanja

Računsko sodišče je sicer vladi izreklo mnenje s pridržkom, saj dejanski prihodki in odhodki po oceni sodišča za nekaj milijonov evrov odstopajo od predstavljenih. Nepravično so knjižene določene postavke, napake pa se po oceni sodišča iz leta v leto ponavljajo.

Koalicija sicer tudi tokrat od vlade ne bo zahtevala, naj popravi predlog zaključnega računa. Urška Ban iz SMC je med drugim opozorila različna strokovna mnenja med vlado in računskim sodiščem, Jan Škoberne iz SD pa je bil med drugim kritičen do ugotovitev sodišča, da država preveč troši za investicije ter da se prepočasi razdolžuje.

V SMC, SD in DeSUS so tako izrekli podporo predlaganemu zaključnemu računu, so se pa strinjali, da je skrajni čas, da vlada sprejme potrebne ukrepe za naslovitev ponavljajočih se ugotovljenih nepravilnosti. Julijana Bizjak Mlakar iz DeSUS se je tako zavzela za nove sistemske predpise, ki bi omogočili lažje in bolj pregledno upravljanje z javnimi financami.

Bolj kritični so v opozicijskih strankah. "Vlada se je odločila, da ne bo upoštevala edinega nadzornika, ki ga ima nad sabo in nad proračunom," je poudaril Andrej Šircelj (SDS). "S tem dajete sporočilo, da računskega sodišča v Sloveniji ne potrebujemo," je očital Jernej Vrtovec (NSi).

Luka Mesec (ZL) je menil, da gre bolj za knjigovodsko kot politično vprašanje, a "tudi ta imajo lahko širše posledice". Alenka Bratušek (NP) pa se je strinjala, da so nujno potrebne določene spremembe. "Zaključni račun je akt, ki naj si ga koalicija sprejme sama," pa je dodala ob tem.

Glasovanje bo DZ opravil v torek.