Upor

Medicinske sestre dela plač ne bodo vrnile

Milka Krapež
28. 10. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Medicinske sestre naj bi dobivale ob uveljavitvi novega plačnega sistema (leta 2008) previsoke plače. Zdaj zahtevajo, da to vrnejo.

STA
Ker se bojijo, kaj bi se jim še lahko zgodilo, so prosile, naj njihova imena ostanejo skrivnost. (Fotografija je simbolična)

Zgodba je na prvi pogled precej zapletena, a v resnici ni: ko je bil uveden nov plačni sistem po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, je bilo treba plače sester prevesti v nov sistem. To je ustrezna služba (kadrovska in pravna) tudi storila. Ko pa so bili leta 2010 v UKC Ljubljana nadzorniki ministrstva za zdravje, so ugotovili, da so bile nekatere plače napačno prevedene, in so UKC Ljubljana naložili, da nepravilnosti odpravijo.

V UKC so vedeli, da napačno izplačujejo

Odvetnica medicinskih sester je ugotovila, da je del zahtevanega vračila že zastaral.

Izkazalo se je, da bi moral biti leta 2008 ta dodatek že vključen v novo osnovno plačo po prevedbi, pa ni bil, kar naj bi pomenilo, da so srednje medicinske sestre (in vsi drugi, ki ta dodatek dobivajo) dobile zaradi tega previsoke plače. To je v letu 2010 ugotovil nadzor ministrstva za zdravje. Če ne že prej, so v UKC Ljubljana torej že od takrat vedeli za to, vendar niso naredili ničesar. Plače so popravili šele tri leta kasneje, v juniju 2013. Zdaj pa jim je inšpektorat za javni sektor naložil, da morajo od sester preveč izplačane plače iz obdobja od avgusta 2008 do maja 2013 terjati nazaj. UKC je sicer ugovarjal, kar pomeni, da še sam ne verjame, da je to prava rešitev, ni pa tega sodno izpodbijal, čeprav bi lahko.

Sprejmi ali tožba

Namesto tega so sestre povabili na sestanek in jim hoteli vročiti v podpis dokument, ki naj bi ga podpisale, češ da se s tem strinjajo. Pojasnili so jim, da jim bodo za dolžni znesek trgali mesečno po 30 evrov, če bodo podpisale dokument. Če ga ne bodo hotele podpisati, pa jih bodo tožili, češ da je delodajalec to dolžan storiti. Potem pa naj bi morale plačati vse v enkratnem znesku, ki bi takrat znašal med 2000 in 3000 evri. Po vsej verjetnosti je bila kadrovska (in v njenem ozadju pravna) služba prepričana, da se bodo sestre ustrašile in podpisale dogovore o vračilu, pa bo spet vse v redu. Pa čeprav napake niso naredile one, temveč prav tista služba, ki od njih zahteva strinjanje. Nihče pa ni povedal nič o tem, kaj se bo zgodilo s službo, ki je prevedbe in dodatke narobe preračunala. Ali teh služb ali vodstva UKC ne zadene prav nobena odgovornost?

Sestre se ne strinjajo

Kakorkoli, tokrat so se ušteli. Sestre se z njihovim ukrepom ne strinjajo. Zbrale so se in se odločile, da se uprejo. Ko je kadrovska služba hotela sklicati sestanek z njimi, so jim sestre odgovorile, da se bodo sestanka udeležile, vendar naj bi bil malo kasneje, da bodo preučile vse okoliščine. Zahtevale so tudi dokumentacijo, na podlagi katere so prišli v kadrovski službi do tega, da naj bi vračale denar. Hotele so namreč dokumente preučiti in se na sestanek ustrezno pripraviti, da bodo enakovredne sogovornice. Niso se strinjale, da te dokumente dobijo v roke šele na sestanku. A jim v kadrovski službi niso hoteli ugoditi in so mimo njihovega specialnega opozorila sklicali sestanek. Medicinske sestre se ga niso udeležile, ker kadrovska služba ni upoštevala njihovih utemeljenih zahtev. Potem pa je ta ista služba zaključila, da so sestre sestanek ignorirale. Kasneje se je nekako sprijaznila s tem, da to ni bilo res.

Tokrat se ne dajo

Medicinske sestre: »Samo formula za nadomestilo zneska za prehrano je dolga deset centimetrov.«

Tokrat ne bodo popustile, so nam povedale sestre. Niso one krive, da jim je UKC Ljubljana vede izplačeval več denarja, kot bi moral. In ker niso krive, se jim ne zdi prav, da bi plačale za to. Najele so odvetnico, ki je (med drugim) ugotovila, da je zahtevek za vračilo v večjem delu tako ali tako že zastaran. In še, da če je nekdo nekaj plačal, pa je vedel, da mu ni treba, tega ne more kar avtomatično zahtevati nazaj. Take zahteve delodajalca, ki je vendarle sam odgovoren za pravilno izplačevanje plač (in tudi za pravočasno saniranje napak), pa so ne nazadnje tudi skrajno nepoštene.

Formula dolga deset centimetrov

»Večinoma je tako, da si ljudje znajo izračunati, kolikšna bo njihova plača. Formula je enostavna. Pri nas pa vsak mesec doživljamo presenečenja. Nikoli ne vemo, koliko bomo dobile. Enkrat dobimo plačanih nekaj nadur, drugič ne. Samo formula za nadomestilo zneska za prehrano je dolga deset centimetrov. Kako so do tega prišli, ne vemo. Ob prevedi leta 2013 smo šle vse en plačni razred nižje. Kako so preračunavali te prevedbe, najbrž vedo le oni in nekaj v to skrivnost posvečenih. Me tega nismo nikoli razumele. To bodo morali v morebitnih sodnih postopkih vsekakor razložiti,« so povedale ogorčene sestre. Ker se bojijo, kaj bi se jim še lahko zgodilo, so prosile, naj njihova imena ostanejo skrivnost.

Vse to se dogaja te dni na nevrološki kliniki, kjer si lahko nekateri zdravniki sami izračunajo, kdaj in za kako dolgo se bodo razpisali za taka in drugačna dežurstva, da bodo mesečno pobrali po nekaj zajetnih tisočakov plače. Mimogrede, srednje medicinske sestre, od katerih zahtevajo, da preplačano vrnejo, mesečno dobijo med 650 in 850 evri (odvisno od plačnega razreda) plače. To je mnogo manj, kot nekateri zdravniki dobijo samo z dežurstvi.