Virtualne pasti

Kako se je dekle iz Vipavske doline ujelo v spletno izsiljevanje zaradi intimnih posnetkov

pk
26. 10. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Petra iz Vipavske doline je nedavno postala žrtev internetnega izsiljevanja. Njeno poznanstvo z moškim, s katerim sta stik navezala na svetovnem spletu, se je sprevrglo v nevarno igro, v katero so bili vpleteni kočljivi posnetki in denar. Naša sogovornica prizna, da je bila naivna in neodgovorna.

arhiv bralke
Tomaž je svoji žrtvi Petri poslal samo eno fotografijo bolj žgečkljive narave. Obraza ni nikoli razkril.

Mlado dekle, ki rado navezuje stike, je prek ene od spletnih strani, namenjenih povezovanju ljudi, spoznalo Tomaža P. Komunikacijo sta kmalu prenesla na nov nivo; Petra mu je zaupala svoj elektronski naslov, prek katerega sta si vsak dan pošiljala pisma.

»Ker se mi je zdelo, da se res ujameva, sem ga želela povabiti na kavo, torej spoznati v živo, in tako najin odnos postaviti na višjo raven. Njegov predlog ob tem je bil, da prej opraviva videoklic, da vidiva, kako funkcionirava še na ta način. V to sem privolila, pravzaprav se mi je zdelo dobra ideja. A tu se je začelo zapletati. Tomaž ni želel vklopiti svoje kamere, rekel je, da je bolj sramežljiv in da bi rad, da se v najinem prvem videoklicu pokažem samo jaz,« pove Petra.

arhiv bralke
Tako izsiljevalno pismo je Tomaž poslal Petri.

Odreagirala zaljubljeno

To sta tudi storila, le da se tudi v drugem in vseh naslednjih videoklicih Tomaž ni hotel razkriti. Petra je povedala, da se je takrat odločila, da z njim ne bo več komunicirala, ker ni želela graditi odnosa z nekom, ki se pred njo skriva, a sledila je izpoved, ki jo je pritegnila nazaj k njemu.

Poleg finančne škode izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom svetovnega spleta povzroči hudo duševno stisko.

»Še danes ne vem, zakaj sem tisti večer storila to, kar sem. Očitno sem se odločala impulzivno in nepremišljeno. Tomaž mi je v pogovoru dejal, da se zaljublja vame in bi zelo rad imel zvezo z mano. Kmalu zatem je pogovor postal bolj seksi. Nič posebnega sicer nisva govorila, le malo sva si nagajala in si dvorila, kmalu zatem pa je stvar postala resnejša; hotel je, da mu pred kamero nastavljam prsi in ritko,« razloži Petra.

Ker sem se tudi sama malo zaljubila vanj, sem seveda to storila, on pa je očitno vse to ves čas snemal. Naslednji dan bi se morala srečati, a me je namesto kave na dogovorjenem mestu v predalu za elektronsko pošto čakalo izsiljevalsko sporočilo. »Če ne boš plačala 500 evrov, bom na internetu objavil tvoj včerajšnji vroči posnetek,« se je glasila kratka in jedrnata vsebina Tomaževega elektronskega pisma.

S spletnimi izsiljevanji ima precej dela tudi policija

Slovenski policisti so prejeli že več prijav izsiljevanja prek spleta in družbenih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bili najpogosteje mladoletni, nekaj žrtev je tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost.

Sledil preobrat

»Zgrožena in panična sem bila. Po glavi mi je rojilo nešteto misli. Jezna sem bila nase, ker sem bila tako naivna in nezrela, da sem kaj takega storila, tako da sem mu denar seveda, ker sem se res bala, da bo posnetek objavil, dala. Po tem sem se počutila osramočeno in ponižano; grozno je bilo,« opiše svoja občutja.

»Pomoč sem iskala na spletnem forumu, kjer sem spraševala, kaj storiti v tem primeru, nakar so seveda vsi takoj dejali, naj dogodek prijavim policiji. Oglasilo se je še nekaj oseb, ki so doživele podobno. Vse smo se seveda naivnosti tako sramovale, še bolj pa svojih spornih posnetkov ali fotografij, da smo denar dale in policijo izvzele iz vsega skupaj,« še pojasnjuje Petra.

Iskala nasvet

Pravi, da so nekateri, ki so jih tudi izsiljevali, imeli to smolo, da so morali nakazovati večje vsote kot ona, in to večkrat. »Znašli so se v začaranem krogu, kar je še huje, medtem ko se meni Tomaž ni več javil. No, pred tedni se je po več kot dveh mesecih molka spet oglasil in ponovno zagrozil z objavo, če mu ne plačam novih 500 evrov.« Po dolgem premisleku se je le obrnila na policijo in prijavila svoj primer. »Nisem več želela živeti v konstantni napetosti in pričakovanju njegovega novega izsiljevanja, zato ni bilo druge izbire,« pojasni ob koncu.

Očitno takih dogodkov pri nas ni prav malo; SI-CERT, nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, je sporočil, da je samo v letu dni obravnaval že sto primerov Slovencev, ki so postali žrtve izsiljevanja z intimnimi posnetki, zato vse spletne uporabnike opozarja, naj previdno navezujejo stike z neznanci, saj se lahko hitro ujamejo v past izsiljevanja.