Zdravila na recept

Izsiljevanje na račun bolnikov

M.K.
27. 6. 2016, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes bo morda v lekarnah motena oskrba z nekaterimi zdravili na recept, predvsem z zdravili za zniževanje povišanega krvnega tlaka, za zdravljenje želodčnih težav, očesnih bolezni, zdravili za lajšanje bolečin, nekaterimi pomirjevali in drugimi.

spletna stran Dolenjskih lekarn
Na agenciji menijo, da ni razloga za zavrnitev izdaje zdravil bolnikom. (Slika je simbolična.)

Takšno obvestilo je bolnikom izdala lekarniška zbornica, ker Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) uvaja nove tehnologije pri nadzoru nad nabavno ceno zdravil. Na ZZZS pa pravijo, da so tovrstne motnje povem neupravičene, nezakonite in tudi neetične.

"V našem imenu lahko povem, da je to popolnoma neutemeljeno in nesprejemljivo. Letos praktično že pol leta po lekarnah urejamo cene zdravil, ki so bile previsoke, in zaradi tega nam bodo lekarne morale povrniti približno pol milijona sredstev, za lansko in predlansko leto," je za Radio Slovenija povedal vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Fürst.

Od danes naprej bo račun avtomatsko zavrnjen, če bo obračunana cena višja od dogovorjene. Na to so bile lekarne opozorjene že pred dvema letoma. Problematiko cen morajo lekarne urediti z dobavitelji in proizvajalci zdravil, je povedal Fürst, poslovna tveganja zaradi neustreznega načrtovanja zalog zdravil pa nositi same.

Tako menijo tudi na javni agenciji za zdravila, kjer so se že konec minulega tedna odzvali na opozorilo lekarniške zbornice, da bodo od ponedeljka zaradi uvedbe novega sistema kontrole nabavne cene zdravil možne motnje v preskrbi z nekaterimi zdravili. Po mnenju agencije so opozorila neutemeljena, saj imajo zdravila zagotovljen ustrezen delež kritja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Lani so imele lekarne skupaj za skoraj 12 milijonov evrov dobička.

Agencija: Nedopustno, za talce jemljejo bolnike

Splošni dogovor, ki ga Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sklene z izvajalci lekarniške dejavnosti, ima rešitev za dodatne kontrole cen, za katero so na Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prepričani, da bo praktično v celoti odpravila nastali problem. Za tehnične lastnosti te rešitve je Lekarniška zbornica Slovenije vedela že od februarja, ko so se ministrstvo za zdravje, ZZZS, JAZMP, lekarniška zbornica in veletrgovci z zdravili o njej sporazumeli, formalno pa bi jo zbornica lahko implementirala že v začetku tega meseca, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na agenciji menijo, da je nedopustno, da se v času do implementacije rešitve zaradi neurejenih poslovnih razmerij med posameznimi udeleženci v prometu z zdravili jemlje za talce bolnike z zavrnitvijo izdaje zdravil. Opozorila zbornice v zvezi z omejevanjem dostopnosti do določenih zdravil, ki so jih lekarne plačale po previsokih cenah, so neutemeljena, saj so vsa ta zdravila na slovenskem trgu dostopna in imajo zagotovljen ustrezen delež kritja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kaj lahko stori bolnik, če mu v lekarni zdravila ne bodo izdali?

Ima dve možnosti. Prva je, da se zelo resno pritoži, zaradi tega, ker to zdravilo je v lekarnah na zalogi, vendar s previsoko ceno. Ampak lekarne morajo poslovati tako kot tudi vsi drugi poslovni partnerji po Sloveniji, torej po zakonsko določenih cenah. Druga, toda skrajna možnost pa je, da bolnik zdravilo vzame samoplačniško, zavod pa mu bo povrnil stroške, vendar le do višine dogovorjene cene, je še pojasnil Fürst.