Izbor izvajalca po domače

Kazen za župana

Simon Rosc
22. 10. 2016, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Murski Soboti so župana občine Tišina Franca Horvata zaradi nepravilnega izbora ponudnika za izdelavo občinskih spletnih strani obsodili na šestmesečno pogojno kazen s preizkusno dobo enega leta.

tisina.si
Občina je za izdelavo spletne strani plačala nekaj več kot 9000 evrov.

Franc Horvat je nad sodbo presenečen in se bo pritožil. Kot je pojasnil, občina ni bila oškodovana, presenečen pa je tudi zato, ker ni imel možnosti zagovora, potem ko je tožilka spremenila obtožnico.

Izbral samega sebe

Sodišče mu je izreklo kazen, ker ni upošteval sklepa, da lahko ponudbe v postopkih javnih naročil male vrednosti zbirajo le občinski uslužbenci. V letih 2011 in 2012 je namreč podjetniku Stanislavu Milaku omogočil, da je zbiral ponudbe za izdelavo nove spletne strani občine. Kot najugodnejši ponudnik je bil izbran prav Milak, vendar je ta ponaredil ponudbe konkurenčnih podjetij in krivdo tudi priznal. Postopek je trajal od leta 2012, Horvat pa ni priznal kaznivega dejanja zlorabe položaja in je ves čas trdil, da ni ničesar storil narobe, da je bilo delo, za katero je občina plačala nekaj več kot 9000 evrov, opravljeno in da spletne strani od leta 2012 delujejo brez težav.

Kriva sta oba

Horvatov zagovornik je dokazoval, da je bil postopek izbire izvajalca postavitve spletne strani primerljiv s postopki v drugih občinah, in predlagal oprostilno sodbo. Po prepričanju tožilke pa sta bila pridobivanje ponudb in postopek izbire vnaprej dogovorjen posel, zato je zahtevala osem mesecev pogojne kazni zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodnik je razsodil, da je Horvat kot uradna oseba zaobšel akte občine, Milak pa dobil posel po nepravilno izpeljanem postopku naročila. Stanislav Milak, ki je bil soobtožen, je krivdo o ponareditvi ponudbe konkurenčnih podjetij priznal že pred časom in po dogovoru s tožilstvom dobil sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.