Afera UKC

Policistoma prepoved opravljanja dela

S.R./STA
22. 10. 2016, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Policista, ki ju sumijo vpletenosti v afero s preskakovanjem čakalnih vrst na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, sta prejela sklep o prepovedi opravljanja dela, je danes poročal POP TV.

STA

Glavni osumljenec v korupcijski aferi v Ljubljani Uroš Smiljič je medtem še vedno v hišnem priporu.

Preiskovalna sodnica je hišni pripor zoper Smiljiča odredila 14. oktobra po končanem zaslišanju in na podlagi zbranih okoliščin. Specializirano državno tožilstvo je zanj predlagalo pripor iz koluzijske nevarnosti in zaradi ponovitvene nevarnosti, a je zunajobravnavni senat sodišča oba predloga zavrnil.

Smiljič, zaposlen v UKC Ljubljana, je bil pridržan tri dni pred tem v kriminalističnih preiskavah, povezanih z domnevnim preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu oz. zaradi sumov storitve večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj. Med drugim je preiskava potekala tudi v UKC Ljubljana in na onkološkem inštitutu.

Policija je 12. oktobra sporočila, da so storitve omenjenih kaznivih dejanj osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih, v petek pa so pojasnili še, da v tej številki niso zajeti policisti, prav tako osumljeni storitve nekaterih kaznivih dejanj.

Velika večina državljanov sicer še nikoli ni preskočila redne čakalne vrste za obisk zdravnika ali specialista, je pokazala anketa, ki jo je za POP TV pripravila agencija Mediana Pulse.

Agencija Mediana Pulse je telefonsko anketo opravila na vzorcu 459 državljank in državljanov.

Po izsledkih ankete je le 7,3 odstotka anketiranih priznalo, da so kdaj v preteklosti za obisk zdravnika ali specialista preskočili redno čakalno vrsto. Velika večina, 92,3 odstotka, jih je to zanikala, manj kot pol odstotka (0,3 odstotka) pa jih ni želelo odgovoriti.

Preskakovanje čakalnih vrst se zdi sprejemljivo manj kot desetini anketiranih (8,2 odstotka), 41,3 odstotka pa jih je odgovorilo, da je to sprejemljivo le v primeru hudih bolezni. Še več (43,2 odstotka) jih takšna dejanja obsoja, 7,3 odstotka pa jih ni vedelo, kako bi se opredelili.

Na vprašanje, ali so anketirani ali kdo, ki jih ti poznajo, že plačali za preskok čakalne vrste, jih je 94,5 odstotka vprašanih odgovorilo, da ne. Za preskok je že plačalo 3,4 odstotka vprašanih, ali pa ti poznajo koga, ki je to storil. Brez odgovora je ostalo 2,2 odstotka vprašanih.