Milijoni v zraku

Drama: svetovalec predčasno odšel, besni kmetje pred vrati

Tjaša Lampret
11. 10. 2016, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ob polnoči se je iztekel rok za oddajo vlog za podporo naložbe v kmetijska gospodarstva. Svetovalec, zadolžen za vloge, je iz službe odšel ob 22. uri namesto opolnoči, zato nekateri kmetje vlog niso mogli oddati.

Arhiv Svet24
Usoda z razpisom predvidenih milijonov za kmete je zaradi včerajšnjega zapleta nejasna.

Pred prostori ptujske Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj na Ormoški cesti je bilo kljub nizkim temperaturam v ponedeljek pozno zvečer precej vroče. O dogajanju nas je prvi obvestil bralec Mitja

Okoli 21.30 ure nam je sporočil, da je pred ptujsko kmetijsko svetovalno službo več kot 50 kmetov in da je tamkajšnji svetovalec, kot je zapisal, "pobegnil z dokumentacijo in vlogami za nepovratna sredstva približno 50 kmetov, ki čakajo na morebitno vrnitev svetovalca, kar se seveda ne bo zgodilo." Dodal je še, da tudi vodstvo svetovalca ne more priklicati. Rok za oddajo vlog se je sicer zaključil ob izteku včerajšnjega dneva, torej ob 24.00 uri.

"Ni dvoma, da bi moral ostati v službi"

Informacije o pogrešanem uslužbencu je Srečko Kolar, strokovni sodelavec na KGZS Zavod Ptuj, potrdil. Uslužbenec, ki je obravnaval vloge, je bil po Kolarjevih besedah na delovnem mestu do 22. ure, nato je delovno mesto zapustil in res ni bil več dosegljiv. Čeprav bi moral biti. "Ni dvoma, da bi moral biti v službi do polnoči,"«  je dejal Kolar.

Ob polnoči se je namreč iztekel rok za razpis z zapletenim uradnim nazivom 2. Javni razpis 4.1 - Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2016, za naložbe namenjene izvajanju tehnoloških izboljšav na področju higiene, varovanja okolja in varnosti pri delu ter znižanju stroškov pridelave. Višina predvidenih razpisanih sredstev je do 40 milijonov evrov.

Ni jasno, koliko vlog je "ostalo na suhem" 

Odsotnost svetovalca, ki je obravnaval vloge, pa je pomenila, da nekateri kmetje vlog za razpis niso mogli oddati. "Koliko je tistih, ki vlog niso mogli oddati, ta trenutek še ne vemo. Sta pa direktor Zavoda Andrej Rebernišek in vodja svetovalne službe Peter Pribožič danes v Ljubljani. Dogovarjajo se, kaj se lahko v tej situacijo stori," nam je povedal Kolar.

Dodal je, da so zbrani pred prostori zavoda vztrajali do polnoči, nato pa so se razšli. Sicer pa so bili na kraju vsi – vodja svetovalne službe, vodja ptujske izpostave in sam direktor. No, le svetovalca, ki je bil zadolžen za vloge, ni bilo na spregled ...

O usodi svetovalca z nedosegljivim mobitelom molčijo

O morebitnih sankcijah in usodi svetovalca, ki je predčasno zapustil delovno mesto, Kolar še ni želel ugibati. Kolar še pojasni, da omenjeni svetovalec ni edini, ki je obravnaval te vloge, ampak jih je bilo mogoče oddajati tudi v drugih izpostavah. To pa ne zmanjša odgovornosti uslužbenca, ki je predčasno zapustil delovno mesto.

Omenjenega uslužbenca smo poklicali na mobilni telefon, da bi pojasnil vzroke za svoj predčasen odhod z delovnega mesta in zakaj je bil po 22. uri nedosegljiv, vendar je njegova mobilna številka tudi danes nedosegljiva. Počakati bomo morali tudi na pojasnila, zakaj smo bili v Ljubljani o dogajanju na Ptuju obveščeni ob 21.30 uri, čeprav nam je Kolar dejal, da je bil svetovalec v službi do 22. ure.