ŠOKANTNO

So podvigi najstnikov res tako divji?

pk
8. 10. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekateri zapisi mladostnikov, ki si jih med sabo izmenjujejo na svetovnem spletu, so precej šokantni.

Profimedia
So podvigi najstnikov res tako divji?

Razkrivajo, kaj vse jih zanima in kaj počnejo. Nekateri starši menite, da to, kar pišejo, ni resnično, precej pa vas je takih, ki verjamete, da je vse, o čemer govorijo, res in da vas to skrbi. 

Pred kratkim
je eden od staršev obiskal nekaj priljubljenih internetnih portalov za mlade, na katerih si izmenjuje mnenja, dogodivščine in nasvete. Vzel jih je pod drobnogled in nekaj pričevanj, nad katerimi se je zgrozil, delil na družbenem omrežju in ob tem ostale starše nagovarjal, naj se bolj ukvarjajo s svojimi otroki, se z njimi pogovarjajo in poskušajo ustvariti čim bolj zaupen odnos. 

Premladi za spolnost

»Ko sem prišel na forum, sem bil šokiran nad tem, kar sem videl. Dvanajstletniki so že pisali o tem, da so imeli nezaščitene spolne odnose. Bral sem o razvratnih zabavah, alkoholu, drogah. Kot starš najstnika bi rad ostale mame in očete prosil, naj se malo pobrigajo za življenje svojih otrok,« je primorski oče oster v komentarju. 

Iz zapisov mladih, ki jih je delil, je razvidno, da je 12-letno dekle s svojim 17 let starim fantom že spolno aktivno. Osnovnošolka se hvali, da imata nezaščitene spolne odnose. Oglasila se je še leto dni starejša najstnica, ki je zapisala, da je imela prve spolne odnose preteklo poletje in to s svojim starejšim bratrancem. 

Snemajo se 

Oglasijo se tudi fantje, ki opevajo osvajanja starejših sosed in zabave, na katerih popivajo in kadijo travo. Zapisujejo, da se zanimajo tudi za ostale droge. Delijo še prigode z zabav, ki vključujejo skupinsko masturbacijo, vandalizem in seks s sošolkami. 

Dekleta omenjajo, da v šolo in na zunajšolske popoldanske aktivnosti hodijo brez spodnjega perila, da se samozadovoljujejo na javnih straniščih in tudi v šolah. Fantje naj bi si zabavo večkrat privoščili v šolskih garderobah, kjer si razkazujejo mednožja. Bojda vse to tudi snemajo. 

Objava najstnice na spletnem forumu 

»Danes je moderno, da dekleta hodimo v šolo brez spodnjih hlačk. Fantom je to všeč. Nam pa tudi. Prejšnjo sredo smo se tri prijateljice dogovorile, da to storimo skupaj. Bilo je zelo razburljivo. Mislim, da se je sošolec vznemiril, ko je to opazil, in se je gladil po mednožju,« je zapisala osnovnošolka. 

Je vse igra 

Razpravi, ki jo je sprožil zgroženi oče, ste se pridružili tudi taki, ki menite, da je treba biti previden, ko delaš zaključke o njihovem življenju. »Tako mladi radi predvsem šokirajo. In mislim, da jih je to vodilo, ko so pisali vse te stvari, o katerih govorite. Mislim, da so dobro vedeli, da se boste nad tem zgražali, kar so tudi hoteli doseči. Verjamem, da je večina zgodb bolj plod njihove domišljije. Se ne spomnite, kakšni smo bili takrat mi – polna usta so nas bila, akcije pa nobene,« razmišlja udeleženka v pogovoru. 

Mnogi so avtorici tega zapisa pritrdili in dodali, da bi verjetno res razvratne prigode, če te obstajajo, najstniki skrivali in jih gotovo ne bi delili javno na forumih. »Menim, da je zanje tako pisanje na internetu zgolj igrica. Verjamem, da se marsikaj dogaja – adolescenca je le čas radovednosti, raziskovanj, vendar vseeno menim, da večina ve, kaj je zanje dobro in kaj ne oziroma kaj je prav, da počnejo in kaj narobe,« svoje misli zapiše še ena od komentatork. 

Komentar strokovnjaka 

Dr. Albert Mrgole, psiholog, sociolog in psihoterapevt iz zavoda Vezal, organizacije, ki se ukvarja s kvaliteto medsebojnih odnosov in soavtor vzgojne uspešnice Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, pravi, da zgražanje nad vedenjem in dejanji najstnikov nima učinka. »Na ta način jih samo še bolj podžigamo,« poudarja. 

vezal.si
Dr. Albert Mrgole pravi, da zgražanje nad vedenjem in dejanji najstnikov nima učinka.

»Če najdem tak forum in imam dostop – vpogled v vsebine, ki govorijo o dogajanju iz najstnikovega življenja, za katerega še ne vem, in me to skrbi, je moja naloga, naloga starša, da se svojemu otroku približam in se z njim o tem pogovorim ter preverim, kakšen odnos ima ona ali on do vsebin oziroma dogodkov, zaradi katerih sem kot starš zaskrbljen,« svetuje. 

»Z otrokom moramo graditi varen odnos; moramo mu predstavljati varen pristan, v katerem bomo z njim brez težav lahko govorili tudi o bolj občutljivih stvareh. Starši v varnem stiku otrokom lahko izrazimo svoje skrbi in strahove. Odkrit stik z najstnikom je ključen, le tako nas bodo pripravljeni poslušati in jih bomo lahko zaščitili ter jim dali prave informacije o tem, kaj je prav in kaj ne,« Mrgole zaključi svoje misli.