Projekcije in pravice

"Sovražni" Janković užalostil Aleša Primca

T.L.
6. 10. 2016, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Aleš Primc je hvaležen organizatorjem akcije, ki so na pročelju Frančiškanske cerkve predvajali promocijski film proti splavu. Zdaj razmišlja o ukrepih zoper MOL.

STA
Aleš Primc

V zadnjih dneh je Slovenijo razdelila akcija Zavoda Živ!m, ki je na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu v središču Ljubljane predvajal promocijski film proti splavu. 

Ljudje so se odzvali burno in predvsem družbena omrežja so polna odzivov, ki segajo od zgražanja in jeze ob napadu na zapisano pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, pa vse do zagovarjanja pravice do svobode govora. Po številnih pozivih občanov, ki so se v teh dneh zbirali na družbenih omrežjih, se je danes oglasila tudi Mestna občina Ljubljana (MOL), ki je pozvala pristojne organe k ukrepanju

Očitno pa si je s svojim ravnanjem mestna občina nakopala nezadovoljstvo Aleša Primca iz Gibanja za otroke in družine. Gibanje se od ustanovitve maja letos spogleduje tudi s politiko, sicer pa se Primca spomnimo tudi kot sovodje koalicije Za otroke gre! in aktivnega člana Odbora 2014. 

Nezadovoljen nad stališčem občine

Primcu nam je v telefonskem pogovoru povedal, da se mu zdi "zelo žalostno", da se je "občina postavlja kot preganjalec svobode govora, verske svobode, predvsem pa, da občina zavzema stališče spodbujanja smrti nerojenih otrok." Želi si, da takšnih vodstev občine v Sloveniji ne bi bilo in je trdno prepričan, da vodstvo občine, s tem, ko nasprotuje pravici nerojenih otrok, ne govori v imenu občank in občanov. Verjame, da bi občina morala prebivalce združevati in ne deliti.

Na vprašanje, ali je že stopil v stik z županom Zoranom Jankovićem, Primc odgovarja, da bodo še razmislili, kako se bodo odzvali ob potezi občine. "Ker se nam zdi zelo neprimerno in preseganje zakonskih pristojnosti občine, ko so se sovražno odzvali do prizadevanj za življenje nerojenih otrok. Druga stvar pa je, da slišim, da celo grozijo z inšpekcijskimi pregoni in tako naprej. Kar se mi zdi naslednja stopnja sovražnosti do nerojenih otrok. Namesto, da bi bili hvaležni, da imamo v Sloveniji ljudi, ki se borijo za pravice nerojenih otrok, se jih zdaj hoče odvrniti od tega čudovitega poslanstva. Žalostno se mi zdi, da imamo takšno vodstvo.«

Dodaja, da pravnih možnosti najverjetneje nimajo na voljo. "Bomo pa javnost opozorili, da je MOL prekoračila pooblastila, in da ni primerno, da se neka občina postavlja proti življenju nerojenih otrok."

Akcijo podpira

Primc akcijo Zavoda Živ!m podpira. "Podpiram in sem zelo hvaležen, da se borijo za pravice nerojenega otroka do življenja. Zelo sem hvaležen, da molijo in da so se lotili akcije ozaveščanja ljudi preko tega filma."

Za kritike, ki pravijo, da gre tudi za kršenje pravice do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, ima Primc kratek odgovor: "Ne razumem nikogar, ki nasprotuje pravici nerojenega otroka da bi živel. Kdo se lahko zavzema za smrt nerojenih otrok.... jaz tega ne morem razumeti."

Pred začetkom akcije se v zavodu Živ!m s Primcem niso dogovarjali ali se drugače usklajevali. Kot pravi Primc, bila akcija njihova samostojna pobuda. Priznava, da je po projekciji poklical vodilne v zavodu. "Da, poklical sem Katarino Nzobandoro iz društva Živ!m in sem ji čestital za pogum in za to, da so se odločili za to akcijo."