Maribor

Župan na toaletnem papirju

Gabrijel Toplak
22. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na nekaterih »lokacijah« v mestu so se v začetku tedna pojavile role papirja, na katerih so bile fotografije župana in njegove ekipe. Zbrali smo vtise različnih političnih opcij, pa tudi nekdanjega direktorja občinske uprave, ki tudi tokrat ni skoparil z iskrenostjo.

facebook
Toaletni papir s fotografijami župana in njegove ekipe se je znašel tudi na mestni občini.

Potem ko Lista za pravičnost in razvoj že drugi teden na več stojnicah zbira podpise Mariborčanov za takojšen odstop župana Andreja Fištravca, pritiskom nanj in njegovo ekipo očitno še ni videti konca.

Role za napisi "gotof je"

STA
Andrej Fištravec pravi, da ne vidi razlogov za svoj odstop, in napoveduje nov mandat.

Torkovo jutro na Trgu Leona Štuklja so zaznamovale predvsem po tleh razvite role papirja s fotografijami župana, vodje kluba svetnikov Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelka, svetovalca župana Marka Kovačiča, znanega kot župana v senci, in županove svetovalke Simone Partlič. Pod vsako fotografijo se je bohotil pripis Gotof je. Istega dne je anonimna skupina Ponosn sn, da sn Štajercna svojem facebook profilu delila fotografijo s pripisom, kakšen toaletni papir imajo po novem na stranišču na občini.

Šov in populizem

Vodja svetniške skupine Liste Andreja Fištravca Saša Pelko: »To 'gverilsko PR' akcijo je treba vzeti skozi prizmo zbiranja podpisov, ki jo pelje večni kandidat za župana Stojan Auer. Volilni rezultati, ki jih je dosegel na zadnjih dveh volitvah, niso bili vzpodbudni. Zato je verjetno njegova ocena, da se je na volitve treba bolje pripraviti, in takšne populistične akcije gredo v to smer. Verjetno ni naključje, da nekateri v mestni politiki izgubljajo potrpljenje in iščejo dodaten zagon za zbiranje podpisov, saj informacije, ki so se začele pojavljati v zadnjem času, kažejo, da bo županu uspelo uresničiti zastavljen program in zaveze, ki jih je dal volivcem. To je dobra novica za vse, ki želijo Mariboru in širši regiji dobro, in slaba za tiste, ki gradijo svoj uspeh na neuspehu drugih in ustvarjanju izrednih razmer. Meni in županu je pomemben odnos do meščanov. Ne moremo pa pristajati na ustvarjanje šova in populizem, ki ga izvaja Auer, ker nas vse skupaj čaka preveč resno delo, če želimo temu mestu dobro.«

Nezadovoljstvo občanov

Iz tajništva Nove ljudske stranke (NLS) so sporočili, da akcije, ki so jim v zadnjih dneh priča v Mariboru, jasno izražajo nezadovoljstvo občanov nad delom vstajniškega župana in njegove ekipe. »V času vstaj je eden izmed mariborskih intelektualcev dejal, da pri obešanju lutk z obrazi svetnikov ne gre za nič posebnega, ampak zgolj za izražanje nezadovoljstva občanov. Kljub temu mnenju določenega posameznika smo prepričani, da je še zmeraj prvoten prostor za iskanje demokracije in izražanje svojega mnenja na volišču. Nujno potrebno je ljudem čim prej omogočiti demokratičen odpoklic župana, ki bi moral predvidevati in preprečiti vsakršne morebitne zlorabe. In NLS ni sodnik, ki bi nekaterim dosodil 'role papirja', spet drugim pa 'granitne kocke'. To naj ostane v pristojnostni demokracije (volivcev) in pravnega reda (sodišč),« so še zapisali.

facebook
LPR ima doslej – brez spletne ankete – 1743 podpisov, zadeve s toaletnim papirjem pa ne komentirajo, saj zadeve ne poznajo.

Takojšen odstop

Darko Fras, nekdanji direktor občinske uprave, ni presenečen. »Ljudje so razočarani in se počutijo prevarane oziroma izigrane. Od velikih obljub ni nič, klientelizem in korupcija pa sta se še bolj razbohotila. Izgubil je zaupanje volivcev kot tudi mestnega sveta in mestne uprave. Sposoben ni predlagati niti sprejemati za mesto posebnih in nujnih odločitev. Predlogi, ki jih dobiva v odločanje mestni svet, so nestrokovni, nezakoniti in evidentno zasledujejo prej vse drugo kot javni interes. To se kaže v primeru sortirnice in reševanju Pohorja, drugi pomembni problemi pa se tako ali tako sploh ne rešujejo. V mestu nastaja ogromna, ne samo politična, ampak tudi gospodarska škoda, ki se z vsakim dnem povečuje. Najbolje bi bilo, da župan odstopi, še prej pa naj se z mestnim svetom poskuša dogovoriti za imenovanje podžupana, ki bi užival večinsko podporo in bi lahko kredibilno vodil občino do izvolitve novega župana,« je poudaril Fras.