Proračun za 2017 in 2018

Več prihodkov v državno malho, toda nova ministrica bi stiskala

G.G./STA
22. 9. 2016, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vlada je na današnji seji potrdila predlog državnega proračuna za leti 2017 in 2018. Nova finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je po seji vlade med drugim izpostavila povečanje izdatkov za zdravstveno blagajno, s čimer bo po njenih besedah omogočeno tudi skrajšanje čakalnih dob.

Profimedia
Slovenija se je glede na leto 2013 povzpela iz petega na četrto mesto. Pred njo so Švedska, Luksemburg in Finska.
Vlada mora sicer predlog sprememb proračuna za leto 2017 in predlog proračuna za leto 2018 poslati v obravnavo v DZ najpozneje do 1. oktobra.

Oba proračunska predloga sledita že aprila sprejetemu okviru o najvišjem dovoljenem obsegu izdatkov ter primanjkljaja, čeprav so nekoliko spremenjene razmere na prihodkovni strani. "Nekaj več je davčnih prihodkov, kot je bilo načrtovano spomladi, vendar to ne pomeni dodatnih možnosti za povečanje trošenja, temveč zahteva dodatne omejitve," je navedla Vraničar Ermanova.

Najvišji dovoljeni obseg izdatkov je DZ določil že spomladi, in sicer za leto 2017 v višini 9,527 milijarde evrov, za leto 2018 pa v višini 9,573 milijarde evrov.

Vladne prioritete

Vlada je s predlogoma proračunov med prioritetnimi področji izpostavila infrastrukturo, znanost in zaposlovanje, kakovost storitev za zdravje in povečanje varnosti v najširšem smislu. "Gre tako za varnost na področju obrambe, notranjih zadev kot tudi protipoplavno zaščito," je navedla v sredo imenovana finančna ministrica.

Vlada je sicer danes potrdila več proračunskih dokumentov, med drugim spremembo okvira za pripravo proračuna sektorjev država od leta 2017 do 2019. Gre za nov dokument, pripravljen na podlagi zakona o fiskalnem pravilu.

"Zaradi nenačrtovanega povečanja izdatkov zdravstvene blagajne za zdravila in nadomestila plač za bolniška nadomestila vlada predlaga povišanje maksimalnega obsega izdatkov zdravstvene blagajne v letu 2017 za 35 milijonov, v letu 2018 pa za 49 milijonov evrov," je dejala Vraničar Ermanova. Zaradi ugodnejše gospodarske slike pa zaradi tega ne bo prišlo do dodatnega primanjkljaja. S tem bo omogočeno, da bo več sredstev namenilo za odpravo čakalnih dob.

Vlada je potrdila tudi predlog zakona o izvrševanju proračunov za leti 2017 in 2018 in s tem tehnična pravila za izvršitev obeh proračunov, pa tudi nekatere posebne določbe.

"Za financiranje občin je v zakonu določeno, da bo povprečnina v letu 2017 znašala 530 evrov, v letu 2018 pa 536 evrov," je dejala Vraničar Ermanova. Ekonomsko močnejšim občinam bo v letu 2018 zagotovljenih dodatnih devet milijonov evrov transferjev iz naslova višje pobrane dohodnine, za leto 2017 pa ostajajo na tem področju letošnje omejitve še vedno v veljavi.

Investicijski transferji za leto 2017 ostajajo na letošnji ravni, za leto 2018 pa se nepovratni del poveča na 33 milijonov evrov, povratni del pa zmanjša na 22 milijonov evrov.

Določeno redno usklajevanje pokojnin

STA
Nova ministrica Mateja Vraničar Erman ni naklonjena "zapravljanju".

S tem zakonom se določa tudi redno usklajevanje pokojnin, in sicer v letu 2017 v višini enega odstotka, in določa letni dodatek za upokojence v enaki višini kot v letošnjem letu. "Sprememba je le v tem, da se pri določitvi pravice za dodatek ne bodo upoštevale le pokojnine, prejete v Sloveniji, temveč tudi iz tujine," je pojasnila. Vlada je danes potrdila tudi proračunski memorandum, ki predstavlja realizacijo nacionalnega reformnega programa in programa stabilnosti.

S predlogom proračuna so se prejšnji teden že seznanili koalicijski partnerji, ko je predsednik vlade Miro Cerar med prioritetami izpostavil zdravstvo, infrastrukturo in znanost. Gre za področja, ki peljejo našo družbo naprej in omogočajo gospodarsko rast ter več delovnih mest, je dejal.