Popravki zakonov

Imate kolo z motorjem? Seči boste morali globlje v žep

R.T.
20. 9. 2016, 11.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med popravki zakonov o motornih vozilih in o pravilih cestnega prometa najbolj bodeta v oči dve novosti: tehnični pregledi ter registracija motornih dvokolesnikov ter obvezne čelade za mladoletne kolesarje.

PU Nova Gorica
Razlog za novo ureditev? Večja prepoznavnost lastništva vozil in boljša varnost.

Kot piše Delo, so popravke zakona predlagali koalicijski poslanci, ki jih bodo v četrtek v državnem zboru tudi skoraj gotovo potrdili.

46,34 evra stane registracija novega vozila z eno tablico za kolo z motorjem
26,54 evra stane podaljšanje registracije

Kolesa z motorji

Kategorija koles z motorji bodo v primeru potrditve tako preteklost – na cestah bodo vozila le še kolesa in mopedi. Mejni primeri, ki jih bo uredila nova zakonodaja, so vozila z motorji do 0,25 kW moči (v primeru, da imajo tudi pedala, bodo po novem uvrščena med kolesa, sicer med mopede, ki jih bo potrebno registrirati in zavarovati) in vozila z motorji do 4kW, ki zmorejo hitrosti do 25 kilometrov na uro (po novem mopedi, ki jih bo potrebno registrirati in zavarovati, čelada bo obvezna).

Razlog za novo ureditev? Večja prepoznavnost lastništva vozil in boljša varnost.

Upad prodaje

Pričakovati gre precejšen upad prodaje motornih koles – najbolj priljubljene znamke so Vespa, Derbi, Gilera in Piaggio –, saj so bile njihove glavne prednosti ravno tiste, ki jih predlog odpravlja.

Facebook
125 evrov bo znašala kazen za mladoletne kršitelje.

Obvezne čelade

Nošenje čelad za vse mladoletne kolesarje bi lahko prišlo v veljavo že prihodnji mesec. 125 evrov bo znašala kazen za mladoletne kršitelje, če bo predlog na četrtkovi seji sprejet. Trenutno so čelade obvezne za kolesarje do 14. leta starosti.