Poplave

Dobrava vse pogosteje pod vodo

Lidija Markelj
20. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Dobravi pri Škocjanu na Dolenjskem in tudi v njeni okolici imajo iz leta v leto večje težave s poplavami, najhuje je bilo v letih 2010 in 2014. Vaščani so nezadovoljni tudi zaradi prometne ceste skozi vas, zato si že dolgo želijo vsaj pločnik. Težav je še več.

L. M.
Strašljiv prizor izpred nekaj let, zaradi katerega v Dobravi živijo v strahu pred novimi poplavami. Vsako večje deževje razmoči teren, redno poplavi tudi po hišah.

Tudi sicer ob večjih deževjih mnogim vaščanom voda ne zaliva le travnikov in polj, ampak tudi stanovanjske hiše in gospodarska poslopja. Kot pravi Anton Krmc, ki z družino živi čisto ob reki Krki, drži, da gre že od nekdaj za problematično območje. »Opažamo, da se Krka obnaša drugače kot nekoč. Razliva se hitreje, ob deževju njena višina hitro narašča in sprašujemo se, kakšni razlogi so privedli do tega,« doda. 

Anton Krmc, domačin iz Dobrave pri Škocjanu "Opažamo, da se Krka obnaša drugače kot nekoč. Razliva se hitreje, ob deževju njena višina hitro narašča."

Vse le v Krko

Vaščani omenijo posege na spodnji Savi in kaj bo, če zgradijo še HE Mokrice. To bi morali bolj premisliti in predvideti posledice. Ciril Miklavčič meni, da se za večanjem poplav skrivajo zlasti nepremišljeni posegi v prostor, povečano število novogradenj, veliko sprememb so prinesle tudi regulacije potokov in gradnja avtoceste. Odvečen material so odvažali kar na razlivne cone reke Krke, denimo v Čučji Mlaki. Prej se je voda ob deževjih razlivala ob cestah, zdaj ni več zbiralnikov, vse se steka v Krko. »To se dogaja, če odločajo o tem nekje v Ljubljani, kjer ne poznajo razmer,« so prepričani v Dobravi.

Pogrešajo optiko

Izpostavijo tudi težave z internetno povezavo, saj v njihovih krajih infrastruktura ne vključuje vseh sodobnih telekomunikacijskih storitev. Pogrešajo širokopasovno omrežje in v glavnem imajo Lastovko, a imajo kdaj težave s signalom. To se jim zdi nesprejemljivo, ker bi bilo treba tako malo postoriti – Dobrava je namreč le kilometer oddaljena od e-vozlišča pri avtocesti. Res je, da se je zdaj občina vključila v regijski projekt za gradnjo širokopasovnega omrežja, a ko opazujejo mnoge sosednje kraje in vasi v okoliških hribih, ki internetno povezavo že imajo, ugotavljajo, da je na tem področju škocjanska občina zamudila priložnost.

V Dobravi tarnajo tudi zaradi Romov iz bližnje Dobruške vasi, kjer jih živi več kot 200 in ki menda radi obiskujejo Dobrovčane, zlasti njihove njive. Kot so povedali krajani, ne gre več za kurje tatove kot nekoč: »In to povemo, ker je resnica, pa čeprav nas bodo zdaj nekateri označili za nestrpneže. Vse si ogledajo, nato pa v akcijo spustijo otroke in mladoletnike, da jim policija nič ne more.«