Vas Stomaž

Hišam grozijo plazovi

pk
12. 9. 2016, 16.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Domačini opozarjajo na resnost težave, občina pa pravi, da sanacija sicer bo, a bo nanjo treba počakati, saj nujni posegi predstavljajo zajeten finančni zalogaj.

P. K.
Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite (CZ) Igor Benko je povedal, da se plaz premika že vse od leta 1999.

V zadnjem mesecu se je na območju Ajdovščine znova začel premikati zemeljski plaz, ki v vasi Stomaž ogroža nekaj stanovanjskih hiš. Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite (CZ) Igor Benko je povedal, da je to plaz, ki se premika že vse od leta 1999.

Plaz v vasi Stomaž je velik, dolžine več kot 500 metrov in širine več kot 200 metrov. »Ogroža celoten zaselek, spodnji del vasi Stomaž. Težava je, da je v tem velikem plazu več manjših plazov, eden med njimi pa je najbolj aktiven in ob tem ogroža tri stanovanjske hiše in gospodarski objekt,« je povedal poveljnik CZ.

Stene pokajo

Ajdovska občina bo ukrepala po svojih zmožnostih, saj so pri tako velikih plazovih zelo drage že same raziskave plazu. Šele nato bodo lahko postavili pilotno steno, ki bo varovala prebivalce pod plazom, katerih stanovanjske hiše neusmiljeno pokajo; v nekaterih je tudi s stropov odpadal omet.