Napadi podlubnikov

Nova žarišča zaradi visokih temperatur

lt/sta
12. 9. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na kmetijskem ministrstvu opozarjajo, da gozdovom pretijo še bistveno večje nevarnosti, kot so podlubniki, ki se množijo zaradi ugodnih temperatur.

STA
Podlubniki se razvijajo tudi zaradi posledic žledoloma.

Največje poškodbe gozdov so na območjih, ki so bila v začetku leta 2014 najbolj poškodovana zaradi žledoloma. To so ljubljansko, postojnsko in kranjsko območje. Poleg tega se je število poškodb zaradi podlubnikov močno povečalo na Gorenjskem, in sicer na širšem območju Bohinja. Tam sicer žled ni povzročil tako velike škode kot drugje, a so bile poškodbe zelo razpršene in na težje dostopnih predelih, zaradi česar je bila sanacija počasnejša. Poleg tega so bili tam gozdovi dodatno poškodovani zaradi težkega snega že v zimi 2013/2014, vse to pa je vplivalo na današnjo povečano ogroženost gozdov zaradi podlubnikov na tem območju.

Zaradi nevarnosti hrošča podlubnika je bilo posekanega 1,2 milijona kubičnih metrov lesa.

Poškodbe zaradi lubadarja so velike tudi v zgornji Kolpski dolini, kjer je pomemben vzrok tudi neizvajanje potrebne sanitarne sečnje smreke na hrvaški strani, ugotavljajo na zavodu za gozdove.

Zaradi napada podlubnikov letos morda rekordna sečnja

Letos je bilo zaradi napada podlubnikov za posek označenih že za 1,4 milijona kubičnih metrov lesa, večinoma smreke, velik del je bil označen v poletnih mesecih.

Skupno so zaradi podlubnikov gozdarji letos posekali že blizu 1,2 milijona kubičnih metrov lesa, del te količine predstavljajo tudi drevesa, ki so jih za posek označili že konec lanskega leta. Po predvidevanjih zavoda za gozdove bo letos, če se bo toplo vreme nadaljevalo v jesen in proti zimi, skupni posek zaradi podlubnikov presegel dva milijona kubičnih metrov, kar bi bilo največ doslej v posameznem letu.