USKLAJEVANJA

Želijo strniti vrste

mk, sta
12. 9. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V četrtek se bo vlada na Brdu pri Kranju zbrala na delovnem posvetu, kjer bo govor predvsem o pripravi proračuna za prihodnji dve leti. Obenem pa bo to priložnost, da se skupaj pogovorijo o vroči jeseni, ki jih čaka, s tremi vloženimi interpelacijami zoper ministre.

STA
V četrtek bodo v koaliciji razpravljali predvsem o pomembni uskladitvi proračuna za prihodnji dve leti.

Ministrska ekipa bo koalicijskim poslancem predstavila aktivnosti priprave državnega proračuna za prihodnji dve leti. Dokument namerava vlada potrditi konec septembra, DZ pa bi ga lahko potrdil že v začetku oktobra.

Odprto vprašanje plač

Odprtih ostaja še nekaj vprašanj, a kandidatka za finančno ministrico Mateja Vraničar Erman verjame, da jih bodo uskladili. Gre za vprašanja financiranja občin, politike plač v javnem sektorju in zadev v sklopu pokojninske blagajne.

Na pogajalski mizi sta še vedno vprašanji plač v javnem sektorju in financiranja občin.

Vlada in sindikati javnega sektorja v pogajanjih o odpravljanju še veljavnih omejitev pri plačah do poletja niso uspeli najti rešitve, sprejemljive za obe strani. Na potezi je vladna stran, glede na javno predstavljeno stališče Vraničar Ermanove pa bistvenega popuščanja vlade ni pričakovati. Brez drugačnega dogovora se bodo ukrepi z letom 2016 iztekli, z enostranskim posegom pa bi vlada tvegala konflikt s sindikati.

3 ministri

se bodo jeseni, zaradi vloženih interpelacij opozicije, morali zagovarjati v državnem zboru.

Pogajanja tudi z občinami

Že dolgo se vlečejo tudi pogajanja z združenji občin, ki pričakujejo višje financiranje od zadnjih dveh let. Znesek, ki jim ga je ponudila vlada, ocenjujejo kot nezadosten. Naslednji sestanek pa je predviden za danes.

Razrez proračunskih izdatkov v prihodnjih dveh letih po posameznih proračunskih porabnikih je vlada potrdila konec junija. Pri tem je za prednostna področja, ki so ostala, zdravje, varnost in infrastrukturo, zagotovila dovolj sredstev, da bodo lahko nadoknadila izgube iz največjih let krize.