KRMARJI DRŽAVE

Kacinov klanec in druge prigode

lt
5. 9. 2016, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kako so slovenski politiki povzročali avtomobilske nesreče in nekateri nato zanikali, da so vozili vinjeni. Podvig Jelka Kacina je celo dobil svoje ime – Kacinov klanec.

Bobo
Pahorju in njegovi asistentki je na avtocesti zagorelo vozilo.

Ko se je Borut Pahor 9. februarja 2005 s svojo tedanjo asistentko Simono Dimic iz Primorske peljal proti Ljubljani, se mu je tik za predorom Dekani vnel avtomobil Laguna. Oba sta se iz avta sama rešila, vozilo pa je ostalo v nevoznem stanju. Pet let in pol star renault laguna je bil služben avto tedaj še Združene liste socialnih demokratov, predhodnice Socialnih demokratov. Policisti so na Pahorjevo željo opravili alkotest in potrdili, da je vozil popolnoma trezen. Kriminalisti so pozneje v preiskavi ugotovili, da je avto zagorel zaradi napake na motorju in ovrgli sum političnega atentata. Predor Dekani je bil zaradi posledic prometne nesreče zaprt dobro uro.

Mediaspeed
V Janšo in tedaj še njegovo zaročenko se je zaletel mlajši voznik.

V Janšo se je zaletel mlad voznik

Ko se je takratni predsednik vlade Janez Janša 2. novembra 2008 s svojo tedaj še zaročenko Urško Bačovnik peljal iz Štajerske v Ljubljano, se je med čakanjem na semaforju pri tovarni Kolinska v njega zaletel mlajši voznik vozila Seat, ki je že pred tem neodgovorno menjaval prometne pasove.

Dogodku je prisostvovala tudi mlajša oseba, ki ga je posnela s kamero mobilnega telefona. Ko je bila opažena, jo je hitro pobrisala, pozneje pa medijem posnetek poskušala neuspešno prodati. Podrobnosti policijskega popisovanja nesreče bodo tako verjetno za vedno ostale v nekem osebnem arhivu.

0,5 grama na kilogram krvi je zakonska meja, do katere policisti tolerirajo opitost voznika.

»Atentat« na vinjenega Jelinčiča

Svoje vinjenosti pa ni mogel zanikati Zmago Jelinčič, ki so ga policisti leta 2003 obravnavali kar dvakrat. Prvič so ga vinjenega za volanom ujeli pri Ribnici, drugič pa med vožnjo po magistralki Slovenj Gradec–Velenje, ko je bil tudi udeležen v prometni nesreči. Preizkus alkoholiziranosti je v izdihanem zraku prvega nacionalista nameril 0,59 mg/l. Jelinčič je policiji sam naznanil kaznivo dejanje ogrožanja varnosti, češ da mu je neznani voznik v belem golfu dalj časa sledil in ga poskusil izriniti s ceste. Tožilstvo je njegovo prijavo o poskusu atentata zavrnilo.

Bobo
Kacinovo vozilo na dnu Kacinovega klanca.

Kacin in njegov klanec

Nekdanji evropski poslanec Jelko Kacin je leta 1995 med prehitro vožnjo po levem pasu cestišča pri Naklem na Gorenjskem trčil v avtobus, poln hrvaških turistov. V nesreči sta se huje poškodovala on in potnica v reškem avtobusu. Kacin, ki je bil tedaj obrambni minister, je trdil, da ni vozil vinjen. O izsledkih krvnega preizkusa alkoholiziranosti pa je bil obveščen samo preiskovalni sodnik. Tri leta pozneje je Kacina obsodil zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti. Tako kraja kot okoliščin nesreče se je pozneje prijelo ime Kacinov klanec. Gre za cestni odsek, na katerem se politik zaplete v prometno nesrečo, katere okoliščine so zavite v nejasnost ali pa se razpletejo pogubno za akterja ali zaradi politične moči izrečejo v zanikanje, relativiziranje ali zastaranje, so besedno zvezo definirali v spletnem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik.

Bobo
Anderlič ni poslušal nasvetov policistov. Usedel se je v avto in odšel naprej.

Pijan Anderlič kar nazaj na cesto

Tranzicijska devetdeseta so bila kavbojski časi tudi za eldeesovca Antona Anderliča, ki so ga angeli v modrem ustavili zaradi »sumljivega vonja«. Anderlič naj bi imel v litru izdihanega zraka 1,4 miligrama alkohola, kar preračunano v nov merski sistem nanese 1,5 grama na kilogram krvi. Anderlič naj se ne bi zmenil za dobronamerna opozorila mož postave. Usedel se je v svoj avtomobil in se odpeljal naprej.

STA
Peter Vilfan.

Vilfan na meji vinjenosti zbil starostnika

Hudo prometno nesrečo je na meji alkoholiziranosti leta 2014 povzročil poslanec Peter Vilfan. Na prehodu za pešce je huje poškodoval 84-letnika, ko pa so mu policisti ponudili »frulico«, je vanjo napihal 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Poznejša analiza je pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega. Legendarni košarkar je kljub temu odstopil s položaja poslanca, a so ga za načelnost volivci nagradili s ponovno izvolitvijo.