Trg dela

Slaba ekonomska perspektiva Posavja

Martin Kerin
30. 8. 2016, 11.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kot ocenjujejo v območni obrtno – podjetniški zbornici v Krškem vse težji položaj v Posavju povzročajo nezavidljive tržne razmere v državi. Posavje v državnem merilu izstopa po številu brezposelnih.

Arhiv Svet24
Podjetniki v Krškem niso optimistični.

Največji problem podjetij v Posavju je finančna nedisciplina, sledijo siva ekonomija in delo na črno, neprimerna regulacija predpisov ter visoke finančne obremenitve podjetnikov. 

Svoje prispevata  gospodarska oziroma finančna kriza ter vedno nove finančne in administrativne obremenitve, ki jih država narekuje podjetnikom. V slabem položaju so še posebej mikro, mala in srednje velika podjetja, ki v Posavju zaposlujejo največ ljudi.

V regiji prevladuje gradbeni sektor, sledita prevozništvoin različne storitvene dejavnosti. 

Fiktivna podjetja in preplačana javna dela

Vedno večji problem v občini Krško je prelivanje javnega denarja prek fiktivnih storitev posameznih podjetij. Trg za izvajanje javnih del ne deluje, izvajalci pa so že vnaprej določeni, zato so vsa javna dela bolj ali manj preplačana.

Plačilna sposobnost podjetij slabi, manj je naročil, že dolgoletna težava podjetnikov pa ostaja tudi plačilna nedisciplina, ki je tudi na širši državni ravni postala svojevrsten nacionalni šport. Podjetniki si čedalje bolj prizadevajo, da bi se znašli brez pomoči države. 

Regiji sicer prav pride bližina Hrvaške, saj se sodelovanje slovenskih in hrvaških podjetnikov krepi tudi na širši ravni z razvojem mednarodnih projektov.

Arhiv Sve24
Krško kot središče Posavja se spopada z vse težjo ekonomsko situacijo.