Vroča jesen

Ministra Gašperšiča čaka interpelacija

lt/STA
29. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Gašperšiča čakajo pogovori s koalicijskimi poslanskimi skupinami, od njegove prepričljivosti pa bo odvisen njegov obstoj na čelu ministrstva.

Arhiv Svet24
Gašperšiču se trese stolček. Opozicija mu ne bo dala podpore, pod vprašajem je tudi koalicijska podpora.

Interpelacijo zoper Gašperšiča so junija pripravili v ZL, s podpisi so jo podprli tudi v poslanski skupini NP in nepovezani poslanec Andrej Čuš. Prepričani so, da je minister ena glavnih ovir na poti do izgradnje drugega tira med Koprom in Divačo, da je eden glavnih promotorjev privatizacije državne strateške infrastrukture, sumijo pa ga tudi nezakonitega vplivanja na nadzornike Luke Koper in Darsa ter ga krivijo za neuspešno posodobitev in elektrifikacijo železniške proge Pragersko–Hodoš.

Očitajo mu neodgovorno izvedbo projektov in prikrito privatiziranje.

Zanika vse očitke

Gašperšič je v odgovoru na interpelacijo vse očitke zavrnil in ocenil, da se vsebina interpelacije ne ukvarja z oceno njegovega dela in dela vlade v zvezi z zagotavljanjem pogojev za izgradnjo drugega tira ter drugimi očitanimi domnevnimi nepravilnostmi, temveč je njen primarni cilj politična diskreditacija in preprečitev izvedbe projekta drugi tir z javno-zasebnim partnerstvom.

Minister je že kmalu po vložitvi interpelacije, ko je tudi zatrdil, da sam ne namerava odstopiti s položaja, izrazil prepričanje, da bo o neutemeljenosti očitkov prepričal tudi poslanke in poslance. Medtem ko bo DZ o interpelaciji zoper Gašperšiča odločal na redni septembrski seji, ki bo v drugi polovici meseca, bo minister prvo polovico meseca namenil prepričevanju koalicijskih poslancev, med katerimi je slišati marsikatero kritiko na račun Gašperšičevega dela.

Poslanska skupina Združena levica o odsotnosti zakona o financiranju drugega tira:

"Če bi zakon pripravili, bi morali dati karte na mizo, tako pa se lahko izmikajo in manipulirajo."

Nima polne podpore poslancev SMC

Popolne podpore Gašperšič nima niti v poslanski skupini lastne stranke, torej SMC. V preteklih mesecih je bila do njegovega dela zelo kritična poslanka Lilijana Kozlovič, izvoljena v Kopru, ki v zvezi s projektom drugi tir pogreša časovno opredelitev projekta in jasno finančno konstrukcijo. Precej kritik sta zoper Gašperšiča navrgla tudi primorska poslanca Tilen Božič in Marko Ferluga.

Kritični tudi v koaliciji

V začetku septembra se bo glede interpelacije zoper Gašperšiča odločila tudi poslanska skupina SD. Kot so povedali za sta, nameravajo Gašperšiča povabiti na pogovor, saj pred sprejemom odločitve pričakujejo njegova dodatna pojasnila. Čeprav je Gašperšič na interpelacijo že odgovoril, ostaja še precej odprtih vprašanj, tudi glede infrastrukturnih investicij ministrstva ter prihodnje vizije razvoja Luke Koper, pravijo v poslanski skupini SD.