UVELJAVLJANJE PRAVIC

Pozor, da ne boste prepozni

rs
27. 8. 2016, 14.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V času, ko odštevajo še zadnje dni pred začetkom novega šolskega leta, morajo starši oziroma tisti, ki se šolajo, urediti še nekaj zadev, s katerimi uveljavljajo pravice iz javnih sredstev.

STA
67.617 staršev trenutno uveljavlja znižano plačilo vrtca.

Dijaki in študenti bodo lahko vloge za subvencioniran javni prevoz oddajali od ponedeljka. Cene subvencioniranih vozovnic sicer ostajajo enake kot v šolskem letu 2015/2016. Je pa ministrstvo za subvencioniran javni prevoz letos pripravilo novo vozovnico Integriranega javnega potniškega prometa.

Roki za štipendije

V avgustu naj bi dijaki, študenti pa septembra, oddali vlogo za dodelitev državne štipendije, če želijo, da bodo ob izpolnjevanju pogojev začeli štipendijo prejemati z začetkom šolskega oziroma študijskega leta. Pozorni morajo biti tudi na roke za uveljavljanje Zoisovih in deficitarnih štipendij. Rok za oddajo vlog za dodelitev in za nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije je 7. september za dijake in 7. oktober za študente. Tisti, ki štipendijo za deficitarne poklice že prejemajo, morajo vlogo za nadaljnje prejemanje oddati do zadnjega dne v avgustu. Tisti, ki štipendijo pridobivajo na novo, pa morajo vlogo oddati do 20. septembra.

67.617 staršev

trenutno uveljavlja znižano plačilo vrtca.

Malice in vrtci

V avgustu je treba oddati tudi vlogi za subvencijo malice in subvencijo kosila v šoli, vendar morajo to na centru za socialno delo narediti le tisti, ki ne prejemajo otroškega dodatka ali državne štipendije. V zadnjih dneh avgusta se veliko staršem, ki imajo otroka v vrtcu, izteče rok za oddajo vloge za znižano plačilo vrtca. Vlogo pa morajo do konca avgusta oddati tudi starši, katerih otroci gredo septembra prvič v vrtec.