Mateja Vraničar Erman

Najbolj strastna slovenska političarka

Simon Rosc
20. 8. 2016, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pa jo imamo. Novo finančno ministrico. Kot vse kaže, naj bi tudi po naših informacijah med ministre Cerarjeve vlade na stol, ki je do konca junija pripadal Dušanu Mramorju, sedla dolgoletna birokratka Mateja Vraničar Erman.

STA
Mateja Vraničar Erman

Spomnimo, da smo ob nenadnem odstopu finančnega ministra Dušana Mramorja v juniju poročali, da je odstop posledica bolezni. A kot so nekateri špekulirali, je takrat verjetno šlo za kombinacijo želje Mramorja, da zapusti to težavno ministrstvo, in osebnih okoliščin, ki izvirajo iz zdravstvenega stanja zdaj že nekdanjega ministra. Cerar je ob njegovem odstopu obljubil, da bo avgusta javnosti predstavil novega kandidata, kar pa se uradno sicer še ni zgodilo, je pa ime kar samo pricurljalo v novinarske vrste.

KARIERNA BIROKRATKA

Nova bodoča finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je sicer že dolgoletna izkušena birokratka, ki natančno pozna hodnike marsikaterega ministrstva. Vse od svoje diplome dalje ji vsakdanji kruh namreč dajejo različna ministrstva. Od leta 1989 do 1993 je bila zaposlena na ministrstvu za zunanje zadeve, od leta 1993 dalje pa na ministrstvu za finance, kjer je opravljala različne naloge, predvsem v organizacijskih enotah ministrstva, pristojnih za oblikovanje carinskega in davčnega sistema. Tako je na primer koordinirala in vodila pripravo prvega slovenskega carinskega zakona ter izvedbenih predpisov, ki so temeljili na evropskem carinskem sistemu, delovala kot vodja Oddelka za sistem posrednih davkov in kasneje kot vodja Sektorja za davčni in carinski sistem v Direktoratu za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov. Od aprila 2010 do februarja 2012 je bila državna sekretarka na ministrstvu za finance, prvenstveno odgovorna za področje davčnega in carinskega sistema, proračuna in javnega računovodstva. Po končanem mandatu se je ponovno posvetila strokovnemu delu na področju oblikovanja davčnega sistema, ko je bila tudi vodja Sektorja za splošne davčne zadeve in analize.

STA
Mateja Vraničar Erman je Cerarju že povedala, da je pripravljena naslediti bivšega šefa Dušana Mramorja.

ŽENSKA Z OSTRIM JEZIKOM

Tisti, ki jo poznajo ali so z njo kdaj delali, pravijo, da je ženska z ostrim jezikom, ki vselej razčisti, kar jo muči. Je strokovnjakinja, ki odkrito prizna, da so vsi zakoni kompromis med stroko in političnimi interesi, sploh davčni. Kot je dejala v enem izmed intervjujev, se še nikoli ni znašla v položaju, da bi morala zagovarjati predlog, ki bi bil v popolnem nasprotju z njenimi osebnimi vrednotami ali prepričanji. Ravno temu pa se bo kot ministrica najverjetneje težko izognila.

RADA IMA SLOVENIJO, GORE IN TANGO

Čeprav je magistrirala na Harvardu v ZDA, kjer je živela eno leto, je ni nikoli zamikalo, da bi tam tudi ostala, saj kot pravi, je življenje v Sloveniji neprimerno lepše. Sploh zato, ker ima na vsakem koraku hribe, ki jih nadvse obožuje in kamor lahko pobegne po napornih dneh v službi. In morda ne boste verjeli, ampak Vraničarjeva pleše tango. Ali to pomeni, da je bodoča finančna ministrica tudi najbolj strastna slovenska političarka?

STA
Mateja Vraničar Erman