Zijalo

Naravni biser doline Temenice

Lidija Markelj
16. 8. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Mirnopečani so upravičeno ponosni na Zijalo, naravni biser, kot imenujejo 35 metrov visoko skalno pečino na koncu zatrepne doline, pod katero reka Temenica po krajšem podzemnem toku drugič privre na dan. Vsekakor vredno obiska, kot so že odkrili skavti.

L. M.
Celjski skavti so za fotografijo za naš časopis splezali na leseno hišico, zgrajeno le iz lesa in vrvi, ki so jo postavili belgijski kolegi pred njimi.

Pod pečino je visokovodni bruhalnik, v katerem so do zdaj raziskali 63 metrov podvodnih rovov. Stalni izviri so nekoliko nižje ob strugi. V steni nad izvirom sta manjši kraški jami, Ajdovska jama in Fantovska luknja, ki se navezujeta na ljudsko izročilo.
Zijalo je zaradi hidroloških in geomorfoloških posebnosti od leta 1992 zavarovano kot naravni spomenik. Po zaslugi nekdanje krajevne skupnosti ter občine oziroma tamkajšnjega turističnega društva je ta del doline Temenice res lepo urejen – s potkami, mostički, prostorčki za piknik –, lepa in neokrnjena narava privablja vedno več obiskovalcev od vsepovsod. Med njimi so tudi taborniki in skavti.

Mirnopeško Zijalo je zaradi hidroloških in geomorfoloških posebnosti že 24 let zavarovano kot naravni spomenik.

Najprej tuji skavti …

Prav v poletnih dneh je tu zelo živahno. Skoraj ves julij so na travniku taborili skavti iz Belgije – okrog 65 jih je prišlo, starih med 12 in 18 let. Kot pravijo Žagarjevi, katerih travnik ob Temenici je že nekaj let registriran kot taborniški prostor pri Slovenski skavtski organizaciji, tujcev še niso imeli, zato se vsak vpraša, kako so Belgijci »zašli« na Dolenjsko.

Prvotno si je njihova izvidnica, ki je na teren prišla že lani decembra, za tabor izbrala Bled, a je bilo tam menda vse preveč tržno, se pravi po naše – predrago. Ko pa so našli Zijalo, so bili navdušeni in so prostor rezervirali že pol leta prej.

L. M.
Za belgijsko skupino so Zijalo zavzeli še celjski skavti.

… potem inšpekcija

Belgijski skavti so si ob Temenici postavili pravo vasico – lesene hišice, vse iz sušic, ki so jim jih priskrbeli Žagarjevi. Čeprav so bili tujci prijetni, družabni in prijazni, pa so žal pustili malce slab vtis – niso primerno poskrbeli za sanitarije in so svoje potrebe opravljali kar v naravi, celo po sprehajalnih potkah. Prav to je najbolj zmotilo obiskovalce Zijala in verjetno zato je na sanitarno inšpekcijo kmalu romala prijava.

Inšpektorica je ob obisku tujce opozorila tudi na večjo skrb pri pospravljanju smeti ter na uporabo vode iz vodovoda, ne pa iz bližnjega vaškega vodnega zajetja, ki so ga še ne tako dolgo nazaj sicer uporabljali tudi prebivalci – ker voda ni mikrobiološko pregledana. Tako so belgijskim skavtom na taborniški prostor hitro dostavili kemični WC (ki je zdaj na voljo tudi novi skupini skavtov) in jim dovažali vodo iz vodovoda.

Kot pravijo Žagarjevi, skavti prihajajo na ta prostor že nekaj let in vedno je bilo vse v redu, obnašali so se vzorno in nikoli niso imeli posredovanja inšpekcijskih služb. Za Belgijci so v Zijalu gostili celjsko skupino skavtov – okrog dvajset otrok, starih od 11 do 16 let.