Brežice

Kdo bo plačal odstranitev dreves?

M. Luzar
16. 8. 2016, 17.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Prostor pred bloki na Cankarjevi ulici 22 je zdaj brez dreves, rastejo pa tam rože in nekaj grmičja. V odzivu na naše vprašanje podjetje KOP pojasnjuje, da niso predvideli zasaditve novih dreves.

M.Luzar
Stanovalcem bloka v nastalem stanju preostane, da se dogovorijo o tem, ali bodo posadili nova drevesa.

Iz stanovanjskega bloka na Cankarjevi ulici 22 v Brežicah so nam sporočili, da so izvajalci pred časom požagali drevesa na zelenici pred blokom. Zapleta se pri tem, kdo naj plača odstranitev dreves. Po omenjenih izjavah so odstranili 16 dreves, čeprav so stanovalci podpisali soglasje za rušenje sedmih. Problem, ki je nastal, izhaja iz tega, da se stanovalci ne čutijo dolžne plačati dodatnega rušenja. Glede plačila postavljajo v stanovanjskem bloku tudi vprašanje, koliko denarja za stroške odstranitve drevja bo prispevalo ministrstvo za obrambo, menijo namreč, da je zemljišče z nekdanjimi drevesi last tega državnega organa.

Po naročilu etažnih lastnikov

Maruša Mohorko, podjetje KOP Brežice

»Stroške odstranitve dreves plača naročnik njihovega poseka, v tem primeru so to etažni lastniki v Cankarjevi ulici 22.« 

Odstranitev dreves je kot upravnik večstanovanjske stavbe na Cankarjevi ulici 22 organiziralo podjetje KOP Brežice po naročilu etažnih lastnikov v tem bloku, kot nam je pojasnila pomočnica direktorja za stanovanjski in splošni sektor v tem podjetju Maruša Mohorko. Po njenih navedbah je izvajalec, ki so ga potrdili etažni lastniki, po odstranitvi dreves, ki so jih prvotno predvideli za posek, ugotovil, da so preostala drevesa prešibka in zato nevarna za stanovalce in mimoidoče. »Po zagotovilih izvajalca so stanovalci na podlagi seznanitve o novih dejstvih na podlagi razprave na licu mesta pristali na rušenje nevarnih dreves v vrednosti sto evrov,« je sporočila Mohorkova. Po njenih navedbah se je tudi družba KOP Brežice, kot lastnik stanovanja na omenjenem naslovu, strinjala s posekom dodatnih dreves. »Stroške odstranitve dreves plača naročnik njihovega poseka, v tem primeru so to etažni lastniki v Cankarjevi ulici 22,« je še pojasnila.

Odgovor ministrstva za obrambo

Ministrstvo za obrambo je navedlo, da upravlja zemljišče pred večstanovanjsko stavbo v Cankarjevi ulici 22 v Brežicah. Sporočilo je, da je upravnik stavbe 8. avgusta 2014 nanj naslovil prošnjo za odstranitev šestih dreves, in sicer na podlagi zahteve etažnih lastnikov. Kot navajajo na ministrstvu, so v stikih z upravljavcem stanovanjskega bloka takrat poudarili, da je v stavbi na naslovu Cankarjeva ulica 22 že oblikovana etažna lastnina, na podlagi katere so etažni lastniki postali solastniki pripadajočega zemljišča ob večstanovanjski stavbi, in da morajo etažni lastniki kot lastniki dela parcele pred blokom nositi tudi sorazmerni del stroškov, ki nastanejo pri upravljanju oziroma vzdrževanju parcele. »Ministrstvo za obrambo je v dokumentu tudi ugotovilo, da je podana zahteva za odstranitev šestih večjih dreves z vidika varnosti utemeljena, in zato istočasno izdalo soglasje za odstranitev dreves, ki so bila označena na priloženi skici in se nahajajo pred vhodom večstanovanjske stavbe,« so pojasnili.

Bodo posadili nova drevesa?

Ministrstvo za obrambo, v katerega upravljanju je le eno od skupno sedmih stanovanj, bo kot manjšinski etažni lastnik stroške rušenja dreves plačalo v pripadajočem sorazmernem deležu glede na število svojih stanovanj v bloku. Drevesa so torej odstranili, s tem je nastal strošek in ceno poseka bodo očitno plačali v sorazmernih deležih. Stanovalcem bloka v nastalem stanju preostane, da se dogovorijo o tem, ali bodo posadili nova drevesa.