Če bi volili zdaj ...

Cerarjevim so se zjasnili časi

T.L./STA
8. 8. 2016, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Daleč največji skok navzgor pa je tokrat uspel SMC, ki se je s petega mesta prejšnji mesec tokrat vzpela na drugo, kaže anketa Dela.

STA
Miro Cerar

Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ vprašanih v tokratni anketi Dela izbralo SDS. Podprlo bi jo 10,9 odstotka anektiranih. Daleč največji skok navzgor pa je tokrat uspel SMC, ki se je s petega mesta prejšnji mesec tokrat vzpela na drugo. Volilo bi jo 8,3 odstotka vprašanih.

Podpora največji opozicijski stranki se je v primerjavi z julijem povečala za 0,4 odstotne točke, podpora največji vladni stranki pa za 4,6 odstotne točke.

Koalicijska SD je glede na tokratno anketo Dela padla na tretje mesto in dosegla slabši rezultat kot pred enim mesecem s 7,4 odstotka podpore. Na četrtem mestu je ZL s 4,5-odstotno podporo (julija 4,6-odstotno), na petem pa NSi, ki bi jo volilo 3,2 odstotka vprašanih, še prejšnji mesec pa 4,8 odstotka.

DeSUS ima z dvoodstotno podporo tokrat sicer malo boljši izid kakor julija, a jo ta drži na šestem mestu.

Največ jih glasu ne bi dali nikomur

Najstabilnejši je trend pri tistih, ki ne bi dali glasu nikomur - skupaj jih je 60 odstotkov. 28 odstotkov vprašanih ne ve, koga bi volili, če bi bile volitve v nedeljo, dobrih 17 odstotkov se ne bi udeležilo volitev, 15 odstotkov pa jih ne bi glasovalo za nobeno stranko.

Vlada si je v tem mesecu prislužila oceno 2,46, njeno delo kot pozitivno ali zelo pozitivno vidi manj kot 15 odstotkov vprašanih, skoraj 45 odstotkov pa kot negativno ali zelo negativno.

Boljša ocena za poslance

Boljšo oceno v primerjavi s prejšnjim mesecem so si prislužili tudi poslanci. Ocena njihovega dela znaša 2,34. Le desetina ljudi pa ocenjuje njihovo delo kot pozitivno ali zelo pozitivno.

Na lestvici priljubljenosti se je na prvo mesto uvrstil predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je evropska komisarka Violeta Bulc, sledi evropska poslanka Tanja Fajon. Za njo so se uvrstili predsednik SD in minister za kmetijstvo Dejan Židan, predsednik DZ Milan Brglez, minister za pravosodje Goran Klemenčič, evropski poslanec Lojze Peterle, poslanca ZL Violeta Tomič in Luka Mesec ter premier Miro Cerar.

Najbolj pa se je prejšnji mesec zvišala ocena nekdanjemu finančnemu ministru Dušanu Mramorju.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anektiranje je potekalo med 26. julijem in 2. avgustom na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov. Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.