V osrčju parka

Solinarska sezona

sa
21. 7. 2016, 17.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V sečoveljskih solinah zaradi nedavnega deževja s solinarsko sezono zamujajo za mesec dni, a še vedno verjamejo, da bodo, če bo vreme zdržalo, vse nadoknadili in bo sezona dobra.

Sašo Avramovič

Solna polja so dobro pripravljena in v prvem vročinskem valu tega poletja so že nabrali nekaj soli, a je zadnje deževje prekinilo delo, ki ga zdaj začenjajo znova, je pojasnil vodja tamkajšnjega krajinskega parka in namestnik direktorja družbe Soline Andrej Sovinc.

Bazene ponovno izpraznili

»Ko pride veliko dežja, nas pravzaprav vrže nazaj na stanje, kot je spomladi,« je dejal in dodal, da je bilo treba bazene ponovno izprazniti in oprati, tako da so se teoretično skoraj vrnili v obdobje april–maj. K sreči pa je zdaj sonce zelo močno in bo za ponovno nabiranje soli treba čakati bistveno manj. »Še zmeraj verjamemo, da bo sezona dobra. Je sicer res, da letos zamuja za en mesec, vendar če bo to vreme zdaj zdržalo, bomo vse nadoknadili,« je optimističen Sovinc.

Anja Čop, Jadran Rusjan
Na 650 hektarjih površine se raztezajo Sečoveljske soline, največje delujoče slovenske soline.

Močna poletna neurja

Skrb vzbujajoče je sicer, da je v zadnjih nekaj letih julijska količina padavin večja kot februarja, ki velja za najbolj deževen mesec na tem območju. Močna poletna neurja z razmeroma velikimi količinami dežja pa razredčijo slanico, kar jih lahko drago stane, je priznal vodja krajinskega parka.

Poseben električni vlakec

V zadnjem obdobju so poskrbeli tudi za obiskovalce krajinskega parka. Skladno z načeli tako imenovanih »cars out« parkov lahko obiskovalci vanj dostopajo peš ali s kolesom, saj nočejo, da bi jih motili hrup in izpušni plini. V zadnjih letih so postavili tudi nova lesena mostovža, po katerih se obiskovalci lahko sprehodijo nad solnimi polji, od jeseni pa jim bo na voljo tudi poseben električni vlakec, ki bo vozil do muzeja solinarstva v osrčju parka.