Zdravstvo nima pregleda nad otroki

So zdravniki v zadnjem času videli umrlo deklico?

T.L.
6. 7. 2016, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Trpinčeni otroci, ki so večkrat nenavadno prestrašeni in se pri njih ponavljalo poškodbe, so pogosto zelo navezani na starše, velikokrat pa niti ne dojamejo njihovega ravnanja kot slabega.

Arhiv Svet24
Trpinčeni otroci lahko "spolzijo" mimo zdravstvenega sistema.

Po kruti smrti deklice z Jesenic je ostalo še precej neodgovorjenih vprašanj. Potrebno pa bo še počakati na izsledke kriminalistične preiskave, ki bodo morda pokazali, ali bi lahko deklici pomagali oziroma kaj storiti v prihodnje, da ne bi prišlo do grozljivih smrtih malčkov.

Zaskrbljujoče je, da trpinčenja deklice z Jesenic ni opazil nihče - dokler ni bilo prepozno. Zaskrbljujoče je, da sosedje, okolica, družina in druge službe niso opazile, kaj se v zadnjih mesecih z deklico dogaja. Kriminalisti v primeru jeseniške deklice še ugotavljajo, ali so umrlo deklico v zadnjih mesecih zdravili v kateri od bolnišnic in ali jo je kdo v zadnjih mesecih pripeljal k zdravniku.

Brez sankcij za starše, ki otroka ne pripeljejo k zdravniku

Da deklica v zadnjih mesecih ni bila deležna zdravstvene obravnave, ne bi bilo nič nenavadnega. Statistike kažejo, da je zdravstvo izgubilo pregled nad številnimi malčki. Sistematskega pregleda je namreč v prvem mesecu še deležnih 96 odstotkov otrok, pri letu in pol pa pregledajo le še tri od štirih, podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za leto 2014 povzema časnik Dnevnik

Ker pa sistematski pregledi otrok niso obvezni, prav tako pa ni nujno, da bodo patronažne medicinske sestre na vrata otrokovega doma potrkale tolikokrat, kot bi bilo treba, je danes mogoče, da zdravstveno osebje trpinčenega otroka sploh ne vidi. Prav tako ni sankcij za starše, ki otroka na pregled ne pripeljejo, poleg tega pa tudi obiski patronažne medicinske sestre, ki bi lahko posumila na neprimerno ravnanje z otrokom, prepogosto ostanejo le možnost na papirju. 

Zdravstvena blagajna preglede plača, izvajajo se nujno ne

Kot je za časnik opozorila dolgoletna patronažna medicinska sestra Martina Horvat, ki zdaj dela na NIJZ, zdravstvena blagajna sicer plačuje za obiske pri otroku, med drugim, ko je star dve leti, česar pa povsod v praksi ne zagotovijo: če ni popoldanske patronažne službe, izpadejo otroci, ki so v vrtcih in varstvu, morda so sestre preobremenjene z oskrbo starejših bolnikov,..., piše Dnevnik.  

Če bi obiske otrok dosledno opravljali, bi lahko pravočasno opazili bistveno več nasilja in zanemarjanja, je prepričana Horvatova. Po njenem bi bilo tako smotrno, da bi za začetek dali prednost preventivnim obiskom tistih otrok, ki jih starši ne pripeljejo na sistematske preglede.  

Trpinčeni otroci velikokrat prestrašeni

Na podlagi dolgoletnih izkušenj Horvatova pravi, da je pri svojem delu večkrat posumila na nasilje nad otroki in na to opozorila. pravi, da so bili ti otroci večkrat nenavadno prestrašeni, pri njih so se ponavljale poškodbe, ki so jih starši včasih pojasnjevali z razlogi, kot so, da je otrok tudi po trikrat padel s previjalne mizice, da se zaletava v vrata, da je sam dolgo držal roko na peči... 

Razlog za sum: ko se opis dogodka ne ujema z otrokovo starostjo

Prim. Mojca Kobe iz službe za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana je poudarila vlogo zdravnikov v bolnišnicah ali osnovnem zdravstvu, ki lahko posumijo na nasilje. Pozorni postanejo ob tako imenovani nekonstitentni anamnezi. Starši poškodbo ali ponavljajoče se poškodbe na primer razlagajo tako, da se opis dogodka ne ujema z otrokovo starostjo.

Večkrat opazijo, da je otrok, ki doživlja nasilje, kljub temu zelo navezan na svoje starše, otroci pa težko povedo, kaj se jim dogaja in tega niti ne dojamejo kot slabo ravnanje.