Preiskava

Kriminalisti v Banki Slovenije, NLB in Ernst & Young

M.K./STA
6. 7. 2016, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Banki Slovenije, v NLB in v slovenski podružnici revizijske hiše Ernst & Young poteka kriminalistična preiskava v zvezi z ovadbo izbrisanih imetnikov podrejenih obveznic zaradi izvedbe sanacije bank konec 2013. V Banki Slovenije so prihod kriminalistov potrdili, ne morejo pa še povedati, kaj preiskujejo.

STA
Banka Slovenije

Neuradno gre za ovadbo izbrisanih imetnikov podrejenih obveznic zaradi izvedbe sanacije bank konec 2013.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v okviru aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj v bančnem sektorju danes opravljajo hišne preiskave poslovnih prostorov na štirih lokacijah v Ljubljani, so sporočili s policije.

Popravek: Mejra Festić kot viceguvernerka Banke Slovenije NI na seznamu osumljenih in zoper njo NE poteka kriminalistična preiskava, ki je potekala na Banki Slovenije dne 6. 7. 2016.

Po informacijah portala Siol.net je med preiskovanci guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, po poročanju spletnih Financ pa so med osumljenimi še nekdanja viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo in Tomaž Čemažar, ki je vodil projekt. 

Preiskavo so potrdili tudi v NLB. "Kot izhaja iz sodne odredbe, nihče izmed nekdanjih in sedanjih zaposlenih v NLB ni osumljen storitve kaznivega dejanja. NLB s preiskovalci korektno sodeluje in bo tudi v prihodnje, če bo to potrebno," so zagotovili.

Osumljene štiri fizične osebe

"V prostorih Banke Slovenije zoper nekatere zaposlene na Banki Slovenije poteka preiskovalno dejanje v predkazenskem postopku. Zaradi interesa preiskave podrobnejših informacij ne moremo posredovati," so sporočili z Banke Slovenije.

Operativne aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ki so ga osumljene štiri fizične osebe. ‎Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov.

Iz dosedanjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe pravne osebe javnega prava, ki so vodile postopke ugotavljanja domnevno negativnega kapitala v eni od bank in neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke, storile kaznivo dejanje Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Arhiv Svet24
Med preiskovanimi je več članov sveta Banke Slovenije, med drugim tudi guverner Boštjan Jazbec.

"Zaradi takšnega ravnanja je banka pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga," so sporočili s policije.

"Predkazenski postopek je NPU začel v decembru 2014 na podlagi pisnih prijav, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije," še piše v sporočilu predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Sporen izbris imetnikov podrejenih obveznic in razlastitev delničarjev

Mali delničarji trdijo, da jim je bila s tem storjena škoda v višini okoli 600 milijonov evrov.

Zaradi milijardne sanacije bank v NLB, NKBM in Abanki pa tudi v pozneje likvidiranih Factor banki in Probanki, ki je na podlagi rezultatov pregledov bank in obremenitvenih testov vključevala tudi izbris imetnikov podrejenih obveznic in razlastitev delničarjev, so ovadbe in prijave vlagali predstavniki malih delničarjev in nekateri imetniki podrejenih obveznic ter očitke na račun Banke Slovenije izražali tudi javno.

Postavlja se tudi vprašanje, kdo bi kril sredstva za povrnitev izgubljenih naložb, če bi postopki pripeljali do takšnega razpleta. Premier Miro Cerar je danes ob robu odprtja novega objekta v Leku dejal, da preiskave ne more komentirati, da pa je vlada "pripravljena na vse možne scenarije".

Vložili so tudi zahtevo za presojo ustavnosti teh ukrepov, o kateri ustavno sodišče še presoja. Čaka namreč na mnenje sodišče EU, ki naj bi bilo znano 19. julija. Mali delničarji navajajo, da jim je bila s tem storjena škoda v višini okoli 600 milijonov evrov.

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je tako v eni od ovadb ovadilo člane sveta Banke Slovenije, ker mali delničarji niso mogli tako kot država dokapitalizirati banko in so izgubili svoje naložbe, v drugi pa so ovadili tudi pet članov uprave NLB zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

V ovadbi so opozorili, da je NLB v bilanci na dan 30. septembra 2013 uradno izkazala pozitiven kapital v višini 835 milijonov evrov, Banka Slovenije pa je na isti dan ugotovila negativen kapital v višini 318 milijonov evrov ter na podlagi te ugotovitve izbrisala vse delnice in podrejene obveznice NLB.

 V nadzorniku bančnega sistema so več informacij obljubili pozneje.

O zlorabah v bankah tudi v DZ

Danes sicer poteka tudi seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, na kateri so zaslišali tudi vodjo specializiranega tožilstva Harija Furlana

STA
Harij Furlan

"Ali je bilo sodelovanje banke s tožilstvom dobro, lahko preverimo s številom odškodninskih tožb proti prejšnjim upravam," je na seji preiskovalne komisije Državnega zbor o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu povedal Furlan.

Povedal je še, da sodelovanja NLB ne more oceniti kot dobrega. Ob tem je še dodal primer, da so na NLB pred kratkim zavrnili preiskavo, saj naj bi bila velika verjetnost zastaranja postopka. Furlan meni, da ocenjevanje, ali lahko stvar zastara ali ne, nikakor ni stvar banke ali policije, ampak tožilstva.