Zanimivosti

Preden greste na dopust, morate narediti tole!

Promocijsko gradivo
6. 7. 2016, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ko se vam mudi na dopust pogosto kaj pozabite. Zato preverite, kaj morate narediti, ko se na pot odpravljate za več kot teden dni.

Ne pozabite na najnujnejše
Začenja se čas dopustov, a preden odrinete na pot ne pozabite na najnujnejše. Pred potovanjem v tujini pravočasno preverite veljavnost potnega lista oziroma osebne izkaznice, da vam kasneje ne bo žal.


Izklopite električne naprave

Če se na dopust odpravljate za dlje časa, potem doma izklopite električne naprave, ki jih ne boste poterbovali. Na ta način boste dodatno varčevali z energijo in poskrbeli za nižji račun. Če bodo vaše počitnice daljše od treh tednov, pa se vam splača razmisliti tudi o tem, če ne bi morda izklopili celo hladilnik? 

Poravnajte obveznosti pred odhodom na morje
Številne položnice, za katere čakate, da se naberejo na začetku meseca, sedaj verjetno ne bodo čakale tri tedne oziroma boste plačali zamudne obresti. Namesto tega lahko položnice plačate tudi na POŠTI SLOVENIJE, prav tako pa tam opravite tudi številne druge nakupe. Preverite, splača se! 

Osebna izkaznica ali potni list

Z osebno izkaznico lahko kot državljan Slovenije potujete le v določene države. Vstopite in prebivate lahko do 90 dni v vseh državah Evropske unije in evropskega gospodarskega prostora. Na podlagi dvostranskih sporazumov pa lahko potujete tudi v Albanijo in Švico. Prav tako lahko s slovensko osebno izkaznico potujete v Andoro, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Makedonijo in Srbijo.
Za obisk drugih držav morate imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več.


Turistično zavarovanje: Razmislite, kaj potrebujete
Preden se odpravite v tujino ne škodi razmisiti še o turističnih zavarovanjih. Ponudba je pestra, pa vendar ostaja vprašanje, kakšno turistično zavarovanje sploh potrebujete? Na Zvezi potrošnikov Slovenije ponovno opozarjajo, da za zavarovalne premije niti ni treba odšteti zelo veliko denarja, kar pa potrošnike lahko hitro zavede, da se odločijo prenagljeno in vsebini pogodbe ne posvetijo potrebne pozornosti – a še vedno velja, da potrošnika zavarovanje ustrezno ščiti le, če pozna njegovo vsebino in izbere ponudbo, ki ustreza njegovim potrebam.

Ne pozabite na hrvaške kune in turistično zavarovanje
Vsi, ki boste dopustovali v sosednji Hrvaški, pred odhodom ne pozabite na hrvaške kune, na poštah pa lahko kupite tudi vse vrste vinjet za slovenske avtoceste, uredite pa si lahko tudi turistično zavarovanje.

Varnost na prvem mestu
Ker so nepridipravi večkrat na delu, lahko prosite sosede, naj popazijo na vaše stanovanje, če seveda nimate alarmnega sistema. Previdnost ni nikoli odveč!