BRUTALNO

Matea pretepli policisti

U.K.
6. 7. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Osemnajstletnik je medijem razkril, kaj se mu je zgodilo na policijski postaji v Splitu. Matea je namreč napadel narkoman, nato pa se je on znašel pod pestmi policistov.

Facebook
Mateo je imel poškodbe glave, počene bobniče ter poškodbo roke in noge.

Mateo Topić še zmeraj okreva po brutalnem pretepanju policistov. Po informacijah njegovega zdravnika ima zaradi tepežke počen bobnič, prebito arkado, poškodovan komolec in koleno ter več podplutb po vsem telesu.

Kar 1 liter krvi naj bi nesrečni fant izgubil, medtem ko so ga policisti pretepali. 

PRETEP

Mateo je povedal, da je v ponedeljek okoli pol šeste ure zjutraj odšel iz kavarne v Splitu. Z njim je bil še prijatelj Josip Režić. Odšla sta do avtomobila, ko je nenadoma do njiju pristopil narkoman. »Sploh ne vem, kdo je bil. Rekel bi, da je imel okoli dvajset let. Udaril me je in jaz sem ga udaril nazaj. Padel je po tleh in se nato pobral ter brez besed odšel.« Nekaj minut kasneje je na kraj prišla policija. »Bilo jih je šest in sploh me niso želeli poslušati. Strpali so me v policijski avtomobil, a me je zagrabila panika in sem zbežal.« Po nekaj metrih so ga policisti, Mateo je dejal, da jih je bilo šest, ujeli in ga strpali nazaj v avtomobil. »Imel sem porezano roko. Eden od policistov mi je dejal, da bom prave batine dobil, ko pridemo na policijsko postajo.«

NASILJE POLICISTOV

Ko so ga prepeljali na policijsko postajo, so policisti držali obljubo. Vsaj glede na Mateovo pričevanje, ki ga je potrdil tudi njegov zdravnik. »Eden od policistov si je nadel rokavice in me udaril v obraz. Padel sem po tleh, on pa je še kar tolkel po meni. Takrat sem izgubil zavest,« je povedal Mateo. »Ko sem se ovedel, mi je eden od policistov dejal, da bodo opravili alkotest. Dejal sem jim, naj ga opravijo tudi sami, saj trezni ljudje tega ne bi delali. Spet me je eden od policistov zagrabil in mi začel lomiti roko. Nehal je šele, ko se je slišalo pokanje kosti. Spet sem pristal na tleh in še drugi policist me je začel brcati. Še enkrat sem izgubil zavest.« 

Mateo je bil odpeljan na policijsko postajo zaradi pretepa z narkomanom. 

PRVA POMOČ

»Kasneje sem izvedel, da sem izgubil približno liter krvi, in ko sem še drugič izgubil zavest, so očitno ugotovili, da so šli predaleč, in poklicali prvo pomoč. Z rešilcem je prišla neka ženska in slišal sem, da jim je rekla, da res niso normalni. Ko sem se vrnil na postajo, sem jih vprašal, kje je mojih 1700 kun (približno 226 evrov). Niso mi odgovorili. Vse, kar so mi vrnili, sta bila uničen mobilni telefon in osebna izkaznica.« Po vrnitvi iz zdravstvenega doma so Matea zadržali na policijski postaji še do sedmih zvečer, preden so ga izpustili. »Vem, da policisti lahko uporabijo silo, če je ogroženo človeško življenje in kadar se kdo upira. Ampak kako naj bi se jaz upiral, vklenjen na policijski postaji? Pretepali so me skoraj eno uro,« je še povedal Mateo. Njegova družina je že najela odvetnika Željka Gulišijo, ki je že vložil prijavo proti policistom. Obstaja možnost, da se bo nad nasiljem policistov pritožil še kdo drug, saj Mateo najverjetneje ni bil prvi tovrstni primer. Na celotno zadevo se s splitske policijske postaje še niso odzvali, a bo skoraj gotovo prišlo do interne preiskave in morda tudi do zapornih kazni.