Zbirališče na Ptuju

Uživalci drog so nazaj

Gabrijel Toplak
5. 7. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Parkirišče na Zadružnem trgu, blizu mestnega središča na desnem bregu Drave, naj bi po besedah bližnjih stanovalcev spet postalo priljubljeno mesto za zbiranje uživalcev drog. Slednje so potrdili tudi v Javnih službah Ptuj in s tem seznanili redarje, ki nadzorujejo parkirišče.

Gabrijel Toplak
Parkirišče po sistemu parkiraj in se pelji z avtobusom, kot kaže, ni zanimivo samo voznikom.

Sredi lanskega leta sodobno urejeno parkirišče na Zadružnem trgu na Ptuju, ki je sicer opremljeno z javno razsvetljavo in videonadzorom ter tudi z javnimi sanitarijami, nadstrešnico za čakajoče potnike in prostorom za kolesa, naj bi spet postalo ena od priljubljenih zbirnih točk uživalcev drog.

Gabrijel Toplak
Novo parkirišče na Zadružnem trgu ima urejeno takojšnjo navezavo na javni potniški promet.

Ozaveščanje uporabnikov

Gabrijel Toplak
Miha Masten, piarovec v podjetju Javne službe Ptuj, ki so koncesionar in najemnik parkirišča.

V podjetju Javne službe Ptuj, ki je koncesionar in najemnik tamkajšnjega parkirišča, so s tovrstno problematiko seznanjeni, je za Svet24 povedal Miha Masten, piarovec v podjetju. »S tem bomo seznanili pristojne službe v mestu (CSD), ki se ukvarjajo z zmanjševanjem škode pri uporabi nedovoljenih drog. Skupaj s temi službami bodo Javne službe Ptuj na določenih mestih ozaveščale uporabnike o možnostih zdravljenja in vnovični integraciji v družbo,« je pojasnil Masten in nadaljeval, da bodo v podjetju poskrbeli za večkratne obhode zaposlenih, saj gre za javni prostor, ki je na udaru predvsem v turistični sezoni.

Njihovi zaposleni bodo ob ugotovitvi zlorabe prostorov z namenom uživanja nedovoljenih drog o tem obvestili policijo, s tovrstno problematiko pa še mestno redarstvo. Na vprašanje, ali na Zadružnem trgu deluje videonadzor na parkirišču, je Masten odgovoril, da ta sicer deluje, vendar policija za zdaj s tem še ni bila seznanjena, saj so dogajanje obvladovali v podjetju.

Redni obhodi

Bližnja stanovalka: »Nekateri sprehajalci naj bi v koših za smeti opazili rabljene igle, pa tudi drogo naj bi bilo tukaj mogoče kupiti.«

Da naj bi parkirišče postalo zbirališče uživalcev drog, je potrdil Robert Brkič, vodja medobčinskega redarstva, zato po pobudah nekaterih občanov že izvajajo občasne preglede. »Moji sodelavci izvajajo preglede uniformirani in kršiteljev niso zaznali. Smo pa od uporabnikov parkirišča izvedeli, da se je število posameznikov, ki se zbirajo tam, že zmanjšalo,« je razložil Brkič, ki ne izključuje možnosti, da se zadeva ne bo ponovila. Osebe, ki se zbirajo, pa naj bi identificirali.

Gabrijel Toplak
Posameznike, ki se zbirajo na parkirišču, naj bi s pomočjo kamer identificirani.

Največ jih je ob večerih

Da se na omenjenem trgu zares nekaj dogaja, so pritrdili bližnji stanovalci. Bili so nekoliko prestrašeni, ko so slišali vprašanje, ki je povezano z uživanjem drog, a so se pozneje, ko so izvedeli, da bodo ostali anonimni, vendarle razgovorili. »Mamila? Ob koncih tedna se tukaj zadržuje največ ljudi. Predvsem ob večerih. Pa tudi precej glasni so včasih, vendar jih je zadnje čase manj, ker tukaj vidim tudi policijo in redarje,« je povedala starejša gospa, ki ji z balkona pogled seže ravno na avtobusno postajališče na tem trgu, njena hči pa dodala: »Vnukinja nam pove največ, vendar mami, ki je starejša, ne povemo vsega. Že tako jo je dovolj strah. Mi pa otroci vseeno povedo, da se v šoli večkrat pogovarjajo o dogajanju na Zadružnem trgu v večernih urah. Kolikor sem uspela izvedeti od njih, naj bi nekateri sprehajalci v koših za smeti opazili rabljene igle, pa tudi drogo naj bi se dalo kupiti.«

Gabrijel Toplak
Za dobrih 760.000 evrov vreden projekt so uspeli dobiti tudi evropsko sofinanciranje.

Občasno zadrževanje večje skupine na parkirišču so potrdili v bližnji gostilni, saj po natakarjevih besedah tu in tam kakšen posameznik vstopi, naroči pijačo in vpraša, ali jo lahko nese iz gostilne. »S prijatelji smo tu na parkirišču. Pa saj bom steklenico vrnil pred zaprtjem,« se spominja pogovora natakar. Nekaj fantov je opazil tudi voznik mestnega avtobusa, ki je dejal, dajeimel pred seboj zadnjo vožnjo v mesto, zato jih je vprašal, ali čakajo na avtobus, a odgovora ni dobil.

Nič več prekrškov kot po navadi

In še policija. Višji policijski inšpektor Bojan Kitel, sicer vodja službe direktorja na Policijski upravi Maribor, je povedal: »Obveščamo vas, da policija na navedeni lokaciji na Ptuju ne beleži povečanega števila prekrškov ali kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Za preveritev informacije o dogajanju na navedeni lokaciji bomo policistom odredili ustrezne naloge.«