Nestrpni krajani

Mladino med štiri zidove?

Mirjana Martinovič
3. 7. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Prav neverjetno se zdi, da lahko nekoga moti športna aktivnost mladih. A očitno so košarkarski koši šli v nos nekaterim sosedom, ki zahtevajo njihovo odstranitev. Drugi pa se borijo, da bi ostali.

Mirjana Martinovič
Ali štirje koši res lahko tako motijo nekatere sosede v okolici?

Na naše uredništvo je poklical eden od sosedov otroškega igrišča v Krajevni skupnosti Drska, ki se nahaja tik za vrtcem Pedenjped: »Ustavite jih, prosim, otrokom bodo vzeli koše za igranje košarke!« Preverili smo, kaj se dogaja in ali je kaj takega v času, ko je vse več pobud po oživitvi igrišč v stanovanjskih soseskah in aktivnem preživljanju prostega časa, sploh mogoče.

Pobude sosedov 

Mimoidoči so povedali, da dogajanje ni moteče, saj se mladina tam ne zadržuje do nočnih ur.

Žal je. Kot je za Dolenjski list pojasnila predsednica te največje novomeške krajevne skupnosti, Mira Retelj, so imeli na pobudo nekaterih sosedov omenjenega igrišča nedavno sestanek. »Povedali so, da je bil prej, ko sta bila tam dva koša za košarko, večji mir, in da je zdaj, ko so štirje in so tudi drugače postavljeni, nenehen hrup, ki jih zelo moti,« je povzela pogovore s sestanka, kjer naj bi se zbralo okoli osem stanovalcev oziroma sosedov.

Dobrodelni projekt

Rok Klemenčič, vodja lige 3na3: 
"Če ni ponočevanja, ampak gre za igranje košarke in aktivno preživljanje prostega časa, bi morali biti tega veseli."

Omenjeno igrišče je med starejšimi v mestu in vsekakor potrebno prenove. V stari podobi je imelo na obeh skrajnih koncih ovala po en košarkarski koš, zahvaljujoč lanskemu dobrodelnemu projektu ulične košarke 3na3 in sodelovanju novomeške Agencije za šport pa so tam postavili štiri nove koše. A kot kaže, jih bodo po slabem letu umaknili oziroma vsaj dva od štirih.

»Dogovor na sestanku je bil, da začasno umaknemo vsaj dve tabli. Pristopili bomo k idejni zasnovi preureditve igrišča, dva koša naj bi bila kot prej, tam si želimo tudi igrišče za igranje odbojke, asfalt je potreben preplastitve, projekt pa bi verjetno izvedli v prihodnjem letu,« je še naštela Retljeva.

Ob našem obisku je igrišče bolj kot ne samevalo, mimoidoči pa so povedali, da dogajanje tudi sicer ni moteče, da se mladina tam ne zadržuje do poznih ali celo nočnih ur, ampak se pač športno udejstvuje. Srečali smo dva prijatelja, ki občasno tam igrata košarko, in sta povedala, da je bila prejšnja postavitev s samo dvema košema na skrajnih koncih igrišča ena večjih neumnosti: »Bilo je, kot da bi igral košarko na igrišču za nogomet!«

Škoda 

»Če bi se to res zgodilo, je to velika škoda, predvsem za mlade. Če ni ponočevanja, ampak gre za igranje košarke in aktivno preživljanje prostega časa, bi morali biti tega veseli,« je presenečen nad našim klicem in dogajanjem na Drski zadevo komentiral vodja lige 3na3 Rok Klemenčič in dodal, da so lani v okviru lige ulične košarke zbrali okoli tisočaka in pol, toliko je prispevala še lokalna skupnost, in s tem denarjem so ne nazadnje nove koše tudi postavili.