Slovenski izvozniki

Se po mleku Kitajska odpira tudi za slovenski med?

E.R./STA
3. 7. 2016, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na dvodnevni obisk v Slovenijo danes prihaja namestnik kitajskega ministra za kmetijstvo Chen Xiaohua, ki bo med drugim obiskal mlekarno Planika, vinsko klet Goriška Brda in podjetje Medex.

Arhiv Svet24
Kitajski trg priložnost tudi za proizvajalce slovenskega medu

Chena spremlja delegacija ministrstva za kmetijstvo in urada za nadzor kakovosti in varnosti kmetijskih proizvodov. Skupaj z državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanjo Strniša bo danes obiskal mlekarno Planika in kobariški muzej mlekarstva ter vinsko klet Goriška Brda. V ponedeljek zjutraj pa bo Chena sprejel tudi minister Židan.

Državna sekretarka Strniša in Chen bosta v ponedeljek dopoldne vodila prvo zasedanje delovne skupine za sodelovanje v kmetijstvu med slovenskim in kitajskim ministrstvom za kmetijstvo. V drugem delu zasedanja bodo strokovne institucije v kmetijstvu predstavile dosedanje sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko. Popoldne pa bo Strniša s kitajsko delegacijo obiskala še podjetje Medex.

Kitajski trg se je za slovenske proizvajalce doslej odprl na področju mleka in mlečnih izdelkov. Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia, Pomurske mlekarne in Mlekarna Planika so namreč v začetku junija prejele dokončno dovoljenje, da se registrirajo za izvoz mlečnih izdelkov na Kitajsko.