Idrijski župnik Jože

Trčil pri kapelici

Sašo Avramovič
2. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Idrijski župnik monsignor Jože Pegan (66) in 78-letna sopotnica sta se na cesti Črni Vrh–Godovič z avtomobilom zaletela v skalnato brežino in se prevrnila na bok.

Župnija Idrija
Jože Pegan je v idrijsko župnijo prišel pred tremi leti

Policisti so po nesreči Peganu odredili preizkus alkoholiziranosti in ugotovili, da je bil rahlo vinjen.

Pisal se je 11. avgust 2013. Na ta dan so v idrijski župniji slovesno sprejeli Jožeta Pegana, novega župnika, ki je na to delovno mesto prišel iz Kopra. Skoraj tri leta že torej deluje v Idriji, predvčerajšnjim pa se je iz tega mesta odpravil na srečanje na Sveto Goro nad Novo Gorico.

Družinska prijateljica

Zbrani so si tam privoščili tudi kosilo, malce so nazdravili, v popoldanskih urah pa se je Pegan z avtomobilom Opel Mokka odpravil nazaj proti Idriji. Poleg njega je bila v avtomobilu 78-letna sopotnica (njen mlajši brat je prav tako duhovnik), Peganova družinska prijateljica. Vožnja je sprva potekala mirno, brez večjih posebnosti, v nekem trenutku pa je v bližini Bolčinove kapelice, na cesti Črni Vrh–Godovič, počilo.

Svet24
Z avtomobilom opel Mokka sta se zaletela v skalnato brežino in se prevrnila na bok

Zaletela sta se v skalnato brežino in se z avtomobilom prevrnila na bok. »Ne vem točno, kaj je bilo krivo za nesrečo. Ali je bil to trenutek slabosti ali kaj drugega. V nekem trenutku je samo počilo,« je za Svet24 dejal Pegan.

Svet24
78-letnico so se helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana

S helikopterjem v UKC

»Hvala Bogu, da sva bila pripeta z varnostnim pasom in da ni prišlo do česa hujšega oziroma do večjih posledic.« Jože Pegan, idrijski župnik

»Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, vozilo postavili na kolesa, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator na vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Nudili so pomoč policiji in reševalcem nujne medicinske pomoči Idrija pri oskrbi poškodovanih oseb,« so zapisali na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Pegan je v nesreči utrpel lažje poškodbe, reševalci so ga oskrbeli na kraju nesreče. Gospo, ki je utrpela hujše poškodbe, pa so prepeljali do Črnega Vrha, kjer jo je prevzela dežurna ekipa reševalcev helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika in posadka s helikopterjem ter jo prepeljala v UKC Ljubljana. »Bila je na opazovanju, danes (včeraj, op. p.) pa naj bi že prispela domov,« je dejal Pegan in dodal: »Hvala Bogu, da sva bila pripeta z varnostnim pasom in da ni prišlo do česa hujšega oziroma do večjih posledic.«

bralec
Nesreča se je zgodila v bližini Bolčinove kapelice.

Rahlo vinjen za volanom

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Deana Božnika, predstavnika za odnose z javnostmi pri PU Nova Gorica. Povedal nam je, da so vozniku, torej Peganu, policisti po nesreči odredili tudi preizkus alkoholiziranosti in ugotovili, da je bil rahlo vinjen, saj je imel v litru izdihanega zraka 0,12 miligrama alkohola. »Zaradi povzročitve nesreče bo vozniku izdan plačilni nalog,« je dodal Božnik.

bralec
Usodni ovinek s kapelico.