Happy, happy

»Oškodovanci« vredni svojega denarja

mr
24. 6. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodni postopek zoper Špelo Peternel, vodjo sekte Happy, happy, obtoženo poslovnih goljufij in pranja denarja, se je te dni kar malo nepričakovano končal z umikom obtožnice in zavrnjeno sodbo.

Svet24
Peternelova je ob branju odločitve sodišča kot vselej dajala videz blaženosti, odločitve pa ni komentirala.

Razlog? Nenehno spreminjanje pričevanj, selektivno vlaganje dokumentacije v kazenski spis in prikrivanje nekaterih okoliščin s strani domnevnih oškodovancev.

Tožilstvu ni preostalo drugega kot umik obtožnice, saj se je med sojenjem izkazalo, da so »oškodovanci« policijo, tožilstvo in sodstvo zlorabljali za lastne interese.

Okrog 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi naj bi Peternelova pridobila od »oškodovancev«.

Kako so šli osli dvakrat na led

Štirje od njih, vseh je bilo v kazenskem postopku šest, so aprila 2011 ustanovili družbo EMRS, da bi izpeljali 15 milijonov vreden projekt »nadstandardnih energijskih spajev«. Ker začetnega kapitala niso zbrali, jih je Peternelova prepričala, da projekt izvedejo v manjši, ljudstvu bolj dostopni obliki. EMRS je podjetju Sina 5 nakazal dober milijon evrov, ki naj bi jih porabili za izobraževanje izvajalcev antistresnega programa. In čeprav iz te moke (še) ni bilo kruha, je Peternelova družbi predstavila nov, menda še boljši oziroma bolj dobičkonosen projekt, imenovan Space Chapel, za katerega je EMRS nakazal dodatnega pol milijona evrov na račun podjetja Peternelove ...

V ozadju spora je bil projekt »nadstandardnih energetskih spajev«.

Peternelova očitke vseskozi zavračala

Peternelova se je sicer branila, da se je trudila za izpolnitev vseh obveznosti, a se stranke tega niso držale, hkrati pa je prepričana, da so se nanjo spravili zaradi lastnih neuspehov. Glede na to, da njihov spor s Peternelovo po mnenju tožilstva nima elementov kaznivega dejanja, lahko domnevni oškodovanci Peternelovo za svoj prav terjajo v pravdnih postopkih ali pa na lastno pest nadaljujejo kazenski pregon, ki pa bo glede na navedeno skoraj gotovo obsojen na neuspeh.