Prejemki na DUTB

Slaba banka po novem še bolje plačuje

M.K./STA
14. 6. 2016, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je v ponedeljek kot edina delničarka Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) potrdila prenovljeno politiko prejemkov DUTB, ki jo je pripravila v odzivu na revizijo računskega sodišča.

sta
Finančni minister Dušan Mramor je po četrtkovi seji vlade pojasnil, da je torej vlada prešla na t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih družbah.

Plače izvršnih direktorjev se nekoliko znižujejo, v glavnem pa ostaja politika nespremenjena.

Uskladitev s pogodbami o zaposlitvi se pričakuje v dveh tednih.

Fiksni del prejemkov izvršnih direktorjev na DUTB je lahko za tri- do štirikrat višji od povprečne bruto plače, izplačane v DUTB v preteklem poslovnem letu, pri čemer se v izračunu ne upoštevajo prejemki članov upravnega odbora ter projektnih vodij, ki niso iz Slovenije. Za glavnega izvršnega direktorja se ta številka pomnoži s pet, je razvidno iz sklepa skupščine DUTB, danes objavljenega na Ajpesu.

S tem se bodo mesečni prejemki izvršnih direktorjev uskladili z zakonom o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski državni lasti, so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje. 

Prehod na Lahovnikov zakon

Finančni minister Dušan Mramor je po četrtkovi seji vlade pojasnil, da je torej vlada prešla na t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih družbah. Plače izvršnih direktorjev se nekoliko znižujejo, v glavnem pa ostaja politika nespremenjena.

Medtem ko se je mesečni prejemek izvršnega direktorja doslej gibal med 10.000 evrov in 12.000 evrov bruto, pa štirikratnik povprečne plače na DUTB pomeni 11.516,64 evra bruto.

Glavnemu izvršnemu direktorju po novem v primeru uspešnosti poslovanja pripada še variabilni del izplačila v višini 2000 evrov bruto, vsem pa še povračilo stroškov za nastanitev, prevoz in prehrano, ter bonitete v obliki zavarovanja ter uporabe službenega vozila in komunikacijskih sredstev.

DUTB lahko izvršnemu direktorju, ki ni stalni prebivalec Slovenije, tudi največ dvakrat mesečno plača pot domov.

Za neizvršne direktorje pa je fiksni del izplačil določen v višini 4000 evrov bruto mesečno oz. za predsednika upravnega odbora 6000 evrov. Pripadajo jim tudi dodatek v višini 1000 evrov mesečno za članstvo v komisijah upravnega odbora ter povračilo stroškov za nastanitev, prevoz in prehrano, kot tudi bonitete v obliki zavarovanja ter uporabe službenega vozila in komunikacijskih sredstev.

sta
Mramor je svojemu prijatelju v slabi banki, Simonetiju, zvišal že tako visoko plačo.

Poleg tega lahko vlada med letom posameznemu neizvršnemu direktorju dodeli še 1000 evrov dodatka na obseg in kompleksnost dela mesečno. Ta v skladu s četrtkovim sklepom vlade trenutno pripada predsedniku upravnega odbora Marku Simonetiju.

DUTB ima po tri izvršne in tri neizvršne direktorje. V.d. glavnega izvršnega direktorja je od oktobra lani, ko je vlada prav zaradi obremenilnih ugotovitev računskega sodišča razrešila predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga in odpoklicala glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Mannsona ter temeljito pretresla sestavo upravnega odbora, Imre Balogh.

Sprejem nove politike prejemkov pa bo odprla tudi pot za izvedbo razpisa za imenovanje glavnega izvršnega direktorja DUTB.