Delnice Eurotehne

Racmanu sodijo zaradi prodaje lastnih delnic po previsoki ceni

M.K.
14. 6. 2016, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem sodišču so začeli soditi nekdanjemu prvemu možu Koloseja Sergeju Racmanu, ker naj bi skupaj z upokojenim direktorjem Eurotehne Matijo Roblekom zlorabil položaj pri preprodaji delnic družbe Eurotehna.

Mediaspeed
Poslovnež Sergej Racman je imel ali pa še ima v lasti več podjetij, med drugim tudi ljubljanski Kolosej.

Matija Roblek, upokojeni nekdanji direktor družbe Eurotehna, in Sergej Racman, predsednik nadzornega sveta Eurotehne, sta včeraj zavrnila vse očitke glede zlorabe položaja pri preprodaji delnic Eurotehne, piše Dnevnik.

Kinokompleks Kolosej v BTC je Racman zavaroval pred bankami, ki so zaradi večmilijonskih zapadlih obveznosti zahtevale takojšnjo prodajo. Nepremičnino je najprej prenesel na drugo podjetje, nato pa Kolosej poslal v prisilno poravnavo.

Prav tako so očitke zavrnili tudi zastopniki pravnih oseb – na zatožni klopi so tudi pravne osebe PM & A FA finančno svetovanje, PM & A investicijsko podjetje in družba PM & A mednarodna trgovina. Solastnik teh podjetij je (bil) Racman, omenjena podjetja pa so po višji ceni Eurotehni prodala njene delnice.

Obtožnica jima očita, da sta v letih 2000 in 2002 kot takratni direktor družbe Eurotehna in kot predsednik nadzornega sveta Eurotehne sklenila dve kupo-prodajni pogodbi za nakup delnic Eurotehne po ceni 6800 slovenskih tolarjev. To naj bi bilo za okoli tisoč tolarjev nad nakupno ceno delnice, ki jo je določila skupščina Eurotehne. S prvo pogodbo iz junija 2000 naj bi bila družba Eurotehna oškodovana za slabih 63.000 evrov, z drugo pogodbo, ki naj bi jo podpisala januarja 2002, pa za več kot pol milijona evrov. Korist so imele le družbe, ki so delnice Eurotehni prodale.

Roblek je zavrnil očitke in poudaril, da je izvrševal navodila lastnikov in da ni nič delal na lastno pest.

Tudi Racman se s trditvijo tožilstva, da je bila cena delnice previsoka, ni strinjal: "Ceno je oblikoval trg, delničarji Kmečke družbe so celo menili, da je prenizka," je pojasnil.