Seja vlade

Uslužbencem DUTB so še povišali plače

E.R.
9. 6. 2016, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na seji vlade naj bi danes sprejeli odločitev, da se povišajo plače zaposlenim na Družbi za upravljanje bank (DUTB).

Arhiv Svet24
Vodstvo je lani zaslužilo 1,1 milijona evrov.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi zaposlenim na slabi banki povišali plače, temu naj bi nasprotovali le ministri iz vrst Socialnih demokratov (SD).

Državljani se upravičeno sprašujejo, s čim si zaposleni na slabi banki to zaslužijo. Projektni menedžer na DUTB lahko zasluži mesečno do 45 tisoč evrov, pripada pa mu še letna nagrada v višini do 160 tisoč evrov. 

Uvaja se nov dodatek

Kot so nam sporočili na vladnem uradu za komuniciranje (UKOM), je vlada na današnji seji določila »manjše spremembe politike prejemkov Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).« 

Za vodenje upravnega odbora se določa dodatek 2000 evrov bruto, ukinja pa dodatek 2000 evrov bruto za posebnost institucije. Obstoječi dodatek za obseg in kompleksnost dela se omeji na 1000 evrov bruto, vlada pa ga s sklepom daje le predsedniku upravnega odbora.

Boniteta za neizvršne direktorje

Neizvršnim direktorjem pripada tudi boniteta v obliki zavarovanja poklicne odgovornosti z letno premijo do 10.000 evrov, ki je doslej pripadla le izvršnim direktorjem, ter uporaba mobilnega telefona in računalnika.

Mesečni prejemki izvršnih direktorjev DUTB

Kot osnova fiksnega dela prejemka direktorjev se določi višina povprečne bruto plače, ki je bila v preteklem letu izplačana v DUTB (brez prejemkov članov upravnega odbora ter prejemkov projektnih vodij, ki niso stalni rezidenti RS), in se pomnoži z mnogokratniki od 3 do 4. Višino mnogokratnika določi upravni odbor, upoštevaje področje in kompleksnost dela posameznega izvršnega direktorja, razen za glavnega izvršnega direktorja, za katerega že politika določa mnogokratnik 5. Za izvršne direktorje se ukinja dodatek na obseg in kompleksnost dela, ki je po doslej veljavni politiki znašal 2000 evrov bruto.

Plača izvršnega direktorjev od 8637,48 do 11.516,64 evra bruto

V primeru najnižjega mnogokratnika, to je 3, bi mesečni prejemek izvršnega direktorja znašal 8637,48 evra bruto, v primeru mnogokratnika 4 pa bi prejemek znašal 11.516,64 evra bruto.
Po trenutno veljavni politiki znaša prejemek izvršnega direktorja 10.000 evrov bruto oziroma 12.000 evrov bruto, če ima izvršni direktor še dodatek na obseg in kompleksnost dela v višini 2000 evrov bruto.

Glavni izvršni direktor bo zaslužil manj kot doslej

Za glavnega izvršnega direktorja se v politiki predvideva še variabilni del v višini 2000 evrov bruto. Izplačilo variabilnega dela je odvisno od uspešnosti.
Mesečni prejemek glavnega izvršnega direktorja se tako v primerjavi s trenutno veljavno politiko nekoliko znižuje. Poleg fiksnega dela prejemka v višini 14.395,8 evra mu ob doseganju ciljev pripada tudi omenjeni variabilni del v višini 2000 evrov bruto, skupaj torej 16.395,8 evra bruto (doslej je veljalo 17.000 evrov bruto).

Poleg plače še stroški namestitve in prevoza

Glavni izvršni direktor, ki ni stalni rezident RS, je po novem upravičen tudi do povrnitve stroškov namestitve v višini 1500 evrov neto in stroškov prevoza domov največ dvakrat mesečno.