"Prižgal" se bo medved

FOTO: Poglejte, kakšni bodo novi prometni znaki

G.G./STA
9. 6. 2016, 13.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Julija bo vstopil v veljavo nov pravilnik o prometni signalizaciji, ki iz uporabe umika nekatere prometne znake. Iz uporabe ne bo šel noben od znakov, ki je pogosto prisoten v prometu, temveč taki, ki so jih že zdaj vozniki ne opazijo. Dodajajo tudi nekaj novih znakov, denimo znaka, ki se bosta aktivirala ob zaznavi vozila v nasprotno smer ali medveda.

Ministrstvo za infrastrukturo
Znak za medveda se bo vklopil le bo nevarnosti, ki jo bodo naprave zaznale.

Znake, ki se jih s spremenjenim pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah umika, dodaja ali preoblikuje njihovo podobo oziroma namen uporabe, bodo morali vzdrževalci cest umakniti oziroma postaviti v desetih letih, kar je celo dlje od življenjske dobe prometnega znaka. Talne oznake, ki bodo po novem imele pomen prometnega znaka, pa bodo morali urediti v štirih letih.

Edini prometni znak, ki se spreminja in bo moral v novi podobi stati 6. julija, je znak, ki označuje začetek in konec hitre ceste. Na novem znaku ne bo več podobe avtomobila, temveč bo na znaku narisana cesta - tako, kot je na znaku za avtocesto.

Ministrstvo za infrastrukturo

Ob nevarnosti tudi znak za vozilo, ki pelje v nasprotno smer

Kot znaka za nevarnost bosta po novem znaka, ki opozarja na medveda na cesti in na vozilo, vozeče v nasprotno smer. Znaka se bosta prižgala le ob nevarnosti, ko bodo naprave to zaznale. Na avtocesti pri Vranskem je taka naprava že postavljena, na nevarnost pa bodo zaenkrat opozarjali na portalih na avtocesti, je danes na srečanju z novinarji povedal Zvone Zavasnik z ministrstva za infrastrukturo.

Da bi vzpostavili sistem, ki bi voznike opozoril na bližino medveda, pa ministrstvo za kmetijstvo v sodelovanju z zavodom za gozdove in pod pokroviteljstvom EU na območju Cerknice in Kočevja izvaja projekte za zaznavo gibanja medveda, je pojasnil Drago Bregar, prav tako z ministrstva.

Ministrstvo za infrastrukturo
Nekateri znake ukinjajo, nekatere spreminjajo.

Nekoristne umikajo

Iz uporabe umikajo prometni znak za priporočeno hitrost, po besedah Bregarja namreč ni nobenih podatkov, da bi bil ta znak koristen. Umikajo tudi znak za sistem "zadrge" v prometu, torej znak, ki pojasnjuje način vključevanja vozil z več pasov na zoožano cesto. Kot pravi Bregar, je to osnovna vozniška kultura. Prav tako iz uporabe odhajajo prometni znaki za tramvajsko progo in stranišča. Dodaja pa se prometni znak z oznako parkirišča s polnilniki za električna vozila.

Uvajajo tudi nov znak, ki omogoča zavijanje desno na križišču ob rdeči leči. Vendar takšno zavijanje za zdaj še ne bo dovoljeno, najprej je treba sprejeti še nekatere podzakonske akte, ki bodo in kolesarske povezave.

Ministrstvo za infrastrukturo

Odslej tudi na levi

Z novim pravilnikom bo možno prometne znake postavljati tudi samo na levi cestišča. Doslej so morali vse znake postaviti na desno, na levo pa le, če je isti znak stal že na desni, kar se je izkazalo za neživljenjsko. To bo, kot je pojasnil Bregar, koristno predvsem pri opozarjanju na divje živali, saj je nesmiselno, da znak stoji na desni, če pa imajo živali svojo pot vzpostavljeno z leve strani ceste.

Ministrstvo za infrastrukturo
Da, imamo tudi znak za tramvajsko progo.

Ministrstvo za infrastrukturo