Tveganje za javno zdravje

V Slovenijo skušali pripeljati dvakrat zamrznjene ribje fileje

T.L./STA
8. 6. 2016, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Furs in uprava za varno hrano zaustavili nelegalni uvoz oporečnih rib.

Profimedia
Rib ni priporočljivo zaporedoma zamrzovati in odmrzovati.

Furs in uprava za varno hrano sta v usklajeni akciji preprečili uvoz pošiljke dvakrat zamrznjenih ribjih filejev, ki bi lahko predstavljala možno tveganje za javno zdravje. Kot so ugotovili, so hrvaški organi pošiljko že novembra lani zavrnili kot neustrezno, saj se je kontejner med prevozom iz Argentine na Hrvaško poškodoval, fileji pa odtalili.

Skoraj 15.000 kilogramov prišlo iz Argentine

Kot piše na spletnih straneh Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, so uslužbenci Finančne uprave RS (Furs) upravo aprila obvestili o pošiljki 14.826 kilogramov zamrznjenih filejev osliča iz Argentine, ki naj bi bila neustrezna z zdravstvenega stališča.

Pri predhodnem preverjanju potrdila o ulovu so namreč podvomili v ustreznost dokumentacije. Datum odpreme pošiljke, naveden na argentinskem potrdilu o ulovu, je bil glede na datum prihoda pošiljke v Luko Koper nesorazmerno dolg. Natančnejše preverjanje, v katero so se vključili tudi uslužbenci mejne veterinarske službe, je pokazalo, da so hrvaški obmejni organi pošiljko že novembra 2015 zavrnili kot neustrezno.

Hrvaška riba? Ne, argentinska

Pošiljka je bila namenjena hrvaškemu uvozniku, kontejner, v katerem je bila naložena, pa je bil med prevozom na hrvaško poškodovan, zaradi česar je prišlo do taljenja ribjih filejev. Kontejner je prevoznik še pred prihodom na Hrvaško zamenjal, vendar je pošiljka zaradi taljenja in ponovnega zamrzovanja postala oporečna, kar je bil razlog, da so jo hrvaški mejni organi zavrnili.

V tretje gre rado: kupec je bil Slovenec

Po zavrnitvi so pošiljko odpremili nazaj v Argentino, kjer so za isto pošiljko izdali nov veterinarski certifikat. Pošiljko je argentinski trgovec kasneje prodal kupcu v Sloveniji, nakar je bila ponovno preložena, tokrat že v tretji kontejner, s katerim je aprila 2016 prispela v Luko Koper.

Kot je za POP TV pojasnila direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak, so bili na pošiljki jasno vidni znaki odmrzovanja in ponovnega zamrzovanja, zaradi česar je uprava za varno hrano pošiljko zavrnila. Pošiljka je bila po njenih besedah namenjena slovenskemu distributerju.

Zaradi tveganja za ponovni poskus vnosa oporečnega blaga na ozemlje EU so o zavrnitvi obvestili carinske in veterinarske službe ostalih članic EU, še piše na spletnih straneh uprave.