Nezadovoljni

Štrukelj in Počivavšek pisala Cerarju in sporočila pogoje

T.L./STA
8. 6. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med drugim zahtevata vrnitev vlade na pogajanja o odpravi preostalih varčevalnih ukrepov.

STA
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

Obe pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja v javnem pismu premierju Miru Cerarju opozarjata, da so se sindikati ponedeljkove predstavitve sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o javnih uslužbencih pripravljeni udeležiti pogojno. Med drugim zahtevajo vrnitev vlade na pogajanja o odpravi preostalih varčevalnih ukrepov.

V ponedeljek so namreč sindikati pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja in pogajalske skupine konfederacije sindikatov javnega sektorja prejeli vabilo na sejo pogajalske komisije, sklicano za 13. junij.

Edini vsebinski točki dnevnega reda naj bi bili spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju in spremembe zakona o javnih uslužbencih. Vodji pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj sta v pismu Cerarju pojasnila, da so z vabilom prejeli tudi sklep, ki ga je vlada 19. maja sprejela glede prekinitve pogajanj s sindikati javnega sektorja.

Pravijo, da ne morejo biti konstruktivni

Štrukelj in Počivavšek sta danes opozorila, da čas, kraj in dnevni red seje pogajalske skupine niso bili usklajeni, kot to zahteva poslovnik o vodenju pogajanj in usklajevanj sprememb in dopolnitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju in drugih predpisov, ki določajo politiko plač v javnem sektorju.

"Ob takšnem načinu enostranskega vsiljevanja vsebin, o katerih naj bi potekal dialog, ob kršitvi sklenjenih dogovorov ni mogoče pričakovati konstruktivnega odziva sindikalne strani," sta Štrukelj in Počivavšek opozorila v pismu Cerarju.

Po njunem prepričanju namreč sklep vlade v delu, ki se nanaša na prekinitev pogajanj, predstavlja neposredno kršitev dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju za leto 2016. V delu, ki se nanaša na predložitev predloga sprememb zakona o sistemu v javnem sektorju ter zakona o javnih uslužbencih na vlado, pa dodatne kršitve omenjenega dogovora.

Imajo dva pogoja

Sindikati javnega sektorja so se ponedeljkove predstavitve sprememb omenjenih zakonov pripravljeni udeležiti le pod dvema pogojema.

Vlada naj, kot so navedli, pred ponedeljkovim sestankom javno zagotovi, da se bo vrnila na pogajanja o odpravi preostalih varčevalnih ukrepov in ob vrnitvi predloži približevalni predlog. Pričakujejo še ponovno zavezo vlade, da bo spoštovala dogovor in brez soglasja s sindikati o ključnih vprašanjih sistema plač v javnem sektorju ter uslužbenske zakonodaje v DZ ne bo vložila sprememb zakonov.

Po četrtkovem javnem shodu pred poslopjem vlade, ki ji očitajo, da je opustila socialni dialog in enostransko končala pogajanja o plačah, od Cerarja zahtevajo tudi ponoven sprejem predstavnikov sindikatov javnega sektorja, sta v pismu premierju pojasnila Počivavšek in Štrukelj.